Milyen esetben zárolhatják a bankok a kártyáinkat?

Milyen esetben zárolhatják a bankok a kártyáinkat?

Az ukrán bankoknak jogukban áll letiltani az ügyfél kártyáját, és az eset tisztázás céljából felvenni vele a kapcsolatot.

Ez olyan atipikus tranzakciók esetén fordulhat elő, amelyek nem felelnek meg az ügyfél pénzügyi lehetőségeinek – írja a Podrobnosti.ua.

Az anonim átutalások maximális összege

A Bűncselekményből származó bevétel legalizálásának (pénzmosás) megelőzéséről és felszámolásáról szóló törvény normái szerint a bankoknak ellenőrizniük kell az ügyfeleiket. Személyazonosítás nélkül csak 5 ezer hrivnyával tölthető fel a bankszámla vagy bankkártya.

Ha egy napon belül több, egyenként 5000 hrivnya összegű befizetés érkezik a számlára, a bank átmenetileg zárolhatja a számlát, és magyarázatot kérhet az ügyletről.

Hírdetés

2021 szeptemberében 1 hrivnyával megemelték az azonosítás nélküli átutalások maximális összegét. A törvényt azért fogadták el, mert az ukránok számára legtöbbször kényelmetlen volt 4999 hrivnyáig utalni az összeget, ezért a kerekítés mellett döntöttek.

Ezenkívül 2021-ben a Legfelső Tanács megpróbálta 25 000 hrivnyára emelni a névtelen átutalások maximális összegét, de a döntést elhalasztották.

Ugyanakkor a bankok saját szabványokat határoznak meg a pénzügyi monitoring rendszerre vonatkozóan, amelyek szigorúsága eltérő lehet.

Átutalás pénzügyi ellenőrzés nélkül

A törvény nem vonatkozik:


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »