Milliós havi fizetése van a Matolcsy György barátnőjének

Milliós havi fizetése van a Matolcsy György barátnőjének

Akár nettó egymillió forintnál is többet kereshet havonta Vajda Zita, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi szakmai titkára volt, azóta pedig az MNB-s alapítványok alkalmazzák, egyszerre több is. Vajda Zita már titkárként havi bruttó 1,73 millió forintot keresett, most pedig négy jól fizető pozíciót tölt be a közpénzből működő alapítványoknál.

A Népszabadság megtudta, hogy Vajda a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál (Pageo) igazgatóhelyettes lett amellett, hogy a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) nevű jegybanki alapítványban is kuratóriumi tag, ahogyan az ezáltal létrehozott Vízház Zrt.-ben is igazgatósági tag, valamint a Pageo Kutatóintézetben kutatóként is dolgozik.

Ráadásul nem akármit kutat: Indiát. Havi bruttó 600 ezerért.

Emellett szintén ennyit kap a Pageo igazgatóhelyettesi posztjáért, A másik két hely fizetéseiről a lap nem kapott információkat, ugyanakkor a PADI alapító okiratából kiindulva legalább havi bruttó 555 ezer forintos fizetésről lehet beszélni. Erre jön még a Vízház Zrt.-ben való igazgatósági tag, aminek számai ismeretlenek, de vélhetően nem sokkal kevesebb, mint a többi. Így pedig akár bruttó havi 2 millió forintos fizetés is kijöhet.

Ha ez így van, akkor az MNB-s állással járó korábbi busás, a “felső tízezernek” járó fizetés nem csökkent, hanem még nőtt is.

Az egyik legérdekesebb momentum India kutatása. Havi bruttó 600 ezer forintért készülnek anyagok a Matolcsy által ismerten kedvelt tájról, mialatt egy évtizedes tudományos kutatómunkát maga mögött tudó egyetemi tanár ennek legfeljebb felét kaphatja meg, a tanársegédek, fiatal kutatók és PhD-hallgatók pedig árufeltöltői fizetésért szolgálják ki a magyar tudományos életet.

Vajda Zitát egyébként egyre többen a jegybankelnök barátnőjeként tartják számon, amit maga az MNB ismert el azzal, hogy a Népszabadság fizetéseket érintő kérdéseire válaszul Vajda kapcsán közölték: “Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy.”

A közpénzből való álláshalmozás viszont nem az.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »