Milliárdos üzlet lett a korongozásból

Milliárdos üzlet lett a korongozásból

Amit az 1890-es években a montreali sportőrültek jégre álmodtak, jó 120 esztendővel később maga a pénzszivattyú. Az NHL, vagyis az észak-amerikai Nemzeti Jégkorongliga meccseinek éves tévés jogdíja több milliárd dollárra rúg, a játékosok a csillagászati fizetésekért cserébe megszakadnak a jégen, hogy szórakoztassák a népet.

Kanadában az 1909-ben létrejött hokiszövetségből fejlődött ki az NHL, az első ligaösszecsapást épp száz éve, 1917. december 19-én rendezték a montreali Westmount Arenában: a Montreal Wanderers 10-9-re verte a Toronto Arenast. Az első amerikai csatlakozó a Boston Bruins lett 1924-ben, 1967-ig hatcsapatos mezőny alakult ki. A hoki a fehérek sportja volt és maradt is; az első színes bőrű játékos, a bostoni Willie O’ Ree 1958-ban lépett jégre, neves követői nem akadtak Jarome Iginla, a kétezres évek kétszeres olimpiai bajnoka kivételével.

Hírdetés

A hetvenes évektől kinyílt a kapu az egyesült államokbeli csapatok előtt: mára a hét kanadai egylet mellett huszonnégy amerikai csapat található az NHL-ben. A liga vezetése busás bevételt remélt a televíziós közvetítésekből, így minél több régiót akartak bevonni. A nézettséget alaposan megdobta Wayne Gretzky feltűnése. A hokilegenda – amellett, hogy bajnoki címekig vezette az Edmonton Oilerst – a 80-as évek óta tartja a liga pont-, gólpassz- és gólrekordját.

Neki is köszönhető, hogy a játékosok mára uralják az USA-ban negyedik legnépszerűbbnek számító sportágat (az amerikai foci, a baseball és a kosárlabda liga nézettsége előzi a hokit). A 90-es évekre heti 2-3 meccsre nőtt a terhelésük, így a szakszervezetükön keresztül kenyértörésig vitték az NHL komisszárjának nevezett Gary Bettman vezette ligával szemben. 1995-ben, majd 2004-ben teljesen leállt a bajnokság (lockout), a profisport-ligák történetében ilyen még nem volt.

A kollektív szerződés végül létrejött a klubok, a szakszervezet és az NHL között: a mostani megállapodás 2022-ig szól. Magyar hokis még nem játszott NHL-es csapatban, Szuper Levente a Calgary kispadjáig jutott. Vas Jánost csak leigazolta a Dallas Stars, míg Vay Ádám még nem került be a Minnesota Wild keretébe.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »