Milliárdokból épült betonteknők, de ki fogja őket fenntartani?

Milliárdokból épült betonteknők, de ki fogja őket fenntartani?

Nem találnak vállalkozót az új diósgyőri és szombathelyi stadionok üzemeltetésére, ezért félő, hogy az átadásra váró többi létesítmény fenntartása is az adófizetőkre hárul. A taopénzek java része a futballklubokhoz vándorolt, és a kormány is szinte számolatlanul szórta és szórja a pénzt az arénákra és a focira. Tavaly 16 milliárd ment el stadionépítésre, 2014 óta pedig több mint 90 milliárd forint.

Zene, tánc és tűzijátékos örömünnep köszöntötte az új szombathelyi stadiont novemberben, melynek költségei időközben alaposan elszálltak. A 15 milliárd forintos számlát a magyar kormány fizette.

Még novemberben az RTL Klub kamerájának nyilatkozó fideszes polgármester azt mondta: „Ez így karácsony tájékán minden gyerek tudja, hogy rendesen köll viselkedni, mert akkor a Jézuska rendesen, sok ajándékot hoz” – fogalmazott Puskás Tivadar.

Aztán elmúltak az ünnepek, és kiderült, hogy nem akad pályázó a rentábilis üzemeltetésre, ezért most a részben önkormányzati tulajdonú cég kénytelen állni a sarat.

Stábunknak sikerült megszólaltatnia egy diósgyőri törzsszurkolót, aki éppen az épülő stadionnál figyelte a munkálatokat.

Diósgyőrben mindegy, hogy kikap a csapat vagy nyer! Itt a szurkoló, az szurkoló! Azért jövünk ki a mérkőzésre! – mondta Gáll Csaba.

Csakhogy, míg a hetvenes években 30 ezren is voltak egy-egy diósgyőri meccsen, manapság jó, ha háromezren kimennek. A stadion építését a miniszterelnök kötélbarátja, Garancsi István cége végzi, az eredetileg 4 milliárdosra tervezett költség helyett, majd 14 milliárdért húzza fel. Több szempontból is hasonlít a diósgyőri történet a Haladás új stadionjára. A költségek itt is elszálltak, és továbbra sem találnak üzemeltetőt.

Hírdetés

A jobbikos Jakab Péter szerint a feketeleves csak ezután jön.

Azt látni kell, hogy Magyarországon nagyon sok sportklubnak a tulajdonosa egy-egy oligarcha, akik nem azért szállnak be a fociba, mert a foci, az nyereséget termel Magyarországon, ez irreális elvárás lenne a jelenlegi szinten. Ez egyfajta belépő a miniszterelnök köreihez – fogalmazott a párt miskolci frakcióvezetője.

Ez a jelenség figyelhető meg az adóügyi államtitkár, Tállai András városában, Mezőkövesden is, ahol maga Tállai a focicsapatot működtető egyesület elnöke is. Egy-egy meccsen átlagban 2700 ember van a lelátókon, mégis 1,25 milliárd forintot kaptak új stadionra.

Lukács Attila jobbikos politikus aggasztónak találja a helyzetet, ugyanis miközben a létesítmény megépült, Mezőkövesden az egészségügy helyezte folyamatosan romlott.

Azzal párhuzamosan, hogy ezt a stadiont felépítették, a stadion mögött található volt belgyógyászati osztálya a Markoth Ferenc Kórháznak, az leépült, 2016-tól már csak krónikus osztályként üzemel, azaz elfekvőként. És ezzel párhuzamosan a sürgősségi ellátás is megszűnt Mezőkövesden – fogalmazott a Jobbik mezőkövesdi választókerületének elnöke.

Mindeközben jut fűtött pálya és kétmilliárd Paksnak is. A települést tavaly szeptemberig Süli János tárca nélküli miniszter vezette. De ennyiből építhetnek új stadiont a nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós városában, a 16 ezer lakosú Kisvárdán is. Tavasszal, a választás környékén szeretnék átadni. Ez is fűthető lesz, termálvízzel.

A Hír TV által megkérdezett sportközgazdász szerint Magyarországon nem is lehet piaci alapon működtetni stadionokat. Az átlag 2700 nézőt produkáló meccsekkel nem lehet a költségeket kitermelni.

Valamilyen állami fenntartásban fognak maradni, akár önkormányzati, akár valamilyen állami szerv, de mindenképpen közpénzből kell, hogy megoldódjon a fenntartásuk – értékelte a helyzetet Szabados Gábor.

A kormány tavaly év végén több mint nyolcmilliárdot osztogatott szét a szomszédos országok klubjainak is: egymilliárd jutott például Mészáros Lőrinc eszéki csapatának, és egymilliárdot kap Orbán Viktor jó barátjának, Diószegi Lászlónak sepsiszentgyörgyi klubja is. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »