Milliárdokat költünk pályázat nélkül

Milliárdokat költünk pályázat nélkül

Hiába szabott ki az utóbbi másfél évben kétszer is kötbért a Milipolra a rendőrség hőkamerákkal kapcsolatban, most megint ezt a céget kérték fel ajánlattételre egy milliárdos összértékű hőkamera- és éjjellátókészülék-tenderen. Ezúttal sem nyílt, hanem meghívásos volt az eljárás, és több jelentős hazai cégtől nem kért ajánlatot a rendőrség.

Ismét hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban szerez be hőkamerákat és éjjellátó készülékeket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) – értesült a Magyar Nemzet. Vagyis a rendőrség ismételten a valódi versenyt kiiktatva, nem nyílt eljárásban választja majd ki az általa meghívott három résztvevő közül, hogy ki legyen a nyertese a körülbelül egymilliárd forint összértékű tendernek. A meghívottak között van a rendőrség már-már házi beszállítójának számító Milipol Zrt., amely a néhai Fenyő János médiavállalkozó egykori munkatársa, Székely Herbert tulajdonában van. Meghívták még a debreceni székhelyű Tactical Kft.-t, amely azonban korábban már több rendőrségi beszerzésnél szorosan együttműködött a Milipollal; például legutóbb a sisaktendernél is kisegítették egymást. Forrásaink egybehangzóan azt állították, hogy a két cég annyira jó kapcsolatban áll egymással, hogy a többi piaci szereplő nem is úgy tekint rájuk, mint két konkurens cégre. A rendőrség annak ellenére kérte fel mindkettőjüket ajánlattételre, hogy a jó viszonnyal maga is tisztában van. Úgy tudjuk, a harmadik meghívott társaság nem ad be ajánlatot, mert a tendert lefutottnak tekinti. Eközben több jelentős hazai céget nem hívtak meg az eljárásra, amelyek korábban megbízhatóan szállítottak le hőkamerákat és éjjellátókat a rendőrségnek vagy a honvédségnek.

Írásbeli kérdéseinkre az ORFK egyelőre nem reagált.

A Milipol meghívása azért is aggályosnak tűnik, mivel a cég korábban két hőkamerákkal kapcsolatos tenderben is hibásan, késedelmesen teljesítette vállalt feladatait, ezért a rendőrség mindkettőnél kötbérrel sújtotta. Legutóbb a hőkamerák javításával gyűlt meg a bajuk, amelyet szintén meghívásos tenderben nyertek el. Mint azt megírtuk, a cég – a 31 ezer forintos javítási óradíj ellenére – hónapokig nem tudott rendbe tenni több, a déli határnál használt hőkamerát, pedig az illegális migránsok miatt azokra nagy szükség lenne. Emiatt a rendőrség kötbért szabott ki a cégre, de hogy pontosan mennyit, azt nem árulták el. Kíváncsiak voltunk, hogy a súlyos mulasztás miatt, szerződésszegés címén miért nem bontották fel velük a kontraktust, ami a közbeszerzésekből való többéves eltiltást vonhatott volna maga után. Erre az ORFK-nál korábban azt válaszolták: „a szerződés esetleges felmondása nem állna arányban – tekintettel a rendszerek határőrizeti feladatok támogatásában kiemelt jelentőségére – a többi rendszer szerződés szerinti karbantartása és javítása fenntartásának fontosságával”.

A Milipol a déli folyami határőrizeti rendszer kiépítésekor is komoly késedelembe esett, és nem tudta határidőre beüzemelni a hőkamerákat Mohácsnál. Emiatt a rendőrség 44,1 millió forintos kötbért számlázott ki a társaságnak.

A Milipol a múlt év eleje óta egymilliárd forintot meghaladó nagyságrendű megrendelést kapott csak a rendőrségtől. Egyebek mellett ütésálló sisakot, gázálarcot szállíthattak százmilliós tételben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »