Milliárdok Tiborcz török ismerősének

Versenytárs nélkül nyerte meg a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. nettó 3,3 milliárdos közbeszerzését egy a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal is összefüggésbe hozható cég, amely a török régió kirendeltségeit működteti majd – tudta meg a Magyar Nemzet. Az azeri kereskedőháznak egyelőre nem találtuk nyomát a kaukázusi ország cégnyilvántartásában, noha a külügyminiszter korábban azt közölte, az érdeklődők ott nézhetnek utána a társaságnak.

Csillagászati összegért, nettó 3,3 milliárd forintért fogja üzemeltetni a következő négy évben a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. törökországi kereskedelemfejlesztési és promóciós központjának irodáit az ALX Magyar–Török Kft. Bár a friss Közbeszerzési Értesítő alapján hetvenmillió forint az új szerződés összege, valójában ez a pénz havonta jár a cégnek, vagyis négy év alatt több mint nettó 3,3 milliárd forintot tehetnek majd zsebre. Mindezért Törökországban öt városban, valamint Görögországban és Cipruson kell segíteniük a magyar vállalkozások külpiacra jutását, és működtetniük a központ kirendeltségeit.

A cég régi ismerőse a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó társaságnak. Az MNKH ugyanis korábban 535 ezer eurót, körülbelül 160 millió forintot fizetett a cégnek, hogy szintén Törökországban, Cipruson és Görögországban öt kereskedőházat és három központi kereskedőházat nyisson. Ezekért kereskedőházanként havonta húszezer eurót – több mint hatmillió forintot –, negyedévente pedig további közel harmincezer eurót – kilencmillió forintot – kasszírozott a cég.

A társaság tehát már korábban létrehozta kereskedőház-hálózatát, így kérdéseket vet fel, hogy most miért kellett velük újból szerződni, ezúttal 3,3 milliárd forintra.

A folytatás, illetve a teljes cikk elérhető ITT

Forrás: mno.hu

sokkaljobb-kommentár: Egyre több kereskedőház nyílik, sokszor olyan országokban is, amit aztán munka nem követ, de a kiadás jócskán megterheli a magyar adófizetőket. Általában a haverok itt kapnak jól fizető állásokat. A moszkvai kereskedőház üzemeltetésével Tarsoly Csabát, a Quaestor brókercég vezérét és Kiss Szilárdot bízták meg. Kiss Szilárd volt az, akit a körülötte zajló bizonytalanságok ellenére Fazekas Sándor is, Szijjártó Péter is alkalmazott. Valamennyi időre előzetesbe került, de már valószínűleg szabad ő is. Tarsoly Csaba egyelőre előzetesben marad. Tiborcz Istvánról az embernek eszébe jut a Bánk bán, és az ottani Tiborc, akinek panaszai a csillagos égig hallatszottak. Tiborcznak, Orbán Viktor vejének nincs oka panaszra… Jordániával is kezdi kiépíteni a család a kapcsolatokat, még az is lehet, hogy a budapesti idegenforgalmat lebonyolító magyar hálózatot kigolyózzák és egy jordán milliárdos kapja meg a nagy lehetőséget.

Tarsoly Csaba és Szijjártó Péter korábban a győri képviselő-testület tagjai voltak. Tarsoly volt a tulajdonosa a győri ETO-nak. A külügy a Questor bukása előtti órákban 9 milliárd forint készpénzt vett ki a brókerházból. Szijjártó szerint ez nem jelenti azt, hogy a külügy érintett lenne a Questor botrányban… 

Egy régebbi írásunk a külkereskedelemnél elszálló milliárdokról elérhető ITT

Békéscsaba, 2016. július 16.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető: „A korrupcióval kapcsolatban Lánczi András a kiindulópont, aki ugye azt mondta, hogy amit mások korrupciónak tartanak, az a Fidesz hatalomgyakorlásának a lényege. Sok fog múlni azon, mit gondolnak erről az emberek. Elfogadják-e a rokonok, barátok helyzetbe hozását, az új tőkésosztály mesterséges létrehozását, vagy ezt korrupcióként értelmezik? Szerintem túl sok az ártalmas ügy. (Részlet a Török Gábor politológussal készült Orbán után is lesz jobboldal című interjúból)


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »