Milliárdok füstölhetnek el a VW profitjából

Milliárdok füstölhetnek el a VW profitjából

Az elektromos autók fejlesztése és terjedése és a 2015-ös dízelbotrány emelkedő költségei nyomot hagynak a Volkswagen csoport idei nyereségén – figyelmeztetett a világ legnagyobb autógyártója. Az üzemi haszonkulcs a tavalyi 7,4 százalékról a 6,5–7,5 százalék közötti sávba költözhet.

Tavaly rekordnagyságú, 13,9 milliárd eurós üzemi eredményt ért el a csoport az egy évvel korábbi 7,1 milliárd után,

köszönhetően elsősorban a magas haszonkulccsal értékesíthető Audi és Porsche modellek iránti kereslet megugrásának, valamint a Volkswageneknél végrehajtott költségcsökkentési programnak. Az idén a luxuskategóriához csatlakozó új VW Tiguain és Arteon modellekkel próbálják javítani a marzsot. A cégvezetés előrejelzése szerint a tavaly eladott 10,7 millió járműnél minimálisan többet értékesíthetnek az idén, ehhez a januárban elért 10 százalékos plusz kellő lendületet adhat.

Érdekesség, hogy a dízelbotrány fő felelősének eladási statisztikáit egyelőre nem érintik számottevően a motortípus iránti bizalmatlanság jelei. Az ember- és állatkísérletekkel végzett fejlesztések lelepleződése miatt januárban kirobbant újabb botrány azonban – ahogy a dízelbotrány maga is – már biztosan ront a helyzetükön. A jogi és kártérítési következményekre most újabb 600 milliót tettek félre. A költségek 25,8 milliárd euróra rúgnak, ebből csaknem 20 milliárdot már kifizettek a németek. A pénz eközben is dől a VW csoporthoz,

a tavalyi 231 milliárd eurós forgalmukat az idén 5 százalékkal tervezik növelni.

A cégcsoport vezető testületei pénteken úgy döntöttek, hogy a tavalyi év után járó osztalékot a törzsrészvényenként 2-ről 3,90, az elsőbbségi papíroknál pedig 2,06-ról 3,96 euróra emelik. Az árfolyamon ez sem segített, a VW részvényei pénteken 0,8 százalékot vesztettek értékükből.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »