Milliárdok az elhagyott zsidó temetők felújítására – és ez még mind semmi…

Milliárdok az elhagyott zsidó temetők felújítására – és ez még mind semmi…

Hamarosan elkezdődhet a Rumbach Sebestyén utcai és számos más vidéki és fővárosi zsinagóga, illetve temetők felújítása is közpénzből. A zsidó szervezetek közötti konszenzusra vár a kormány a zsidó temetők és sírkertek felújítását célzó, sok milliárdos program megkezdése érdekében, a végrehajtáshoz szükséges határozatok már megszülettek – tudta meg a Magyar Hírlap.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A nyár végén kezdődhetnek a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga további épületfelújítási munkálatai – közölte lapunk megkeresésére a Miniszterelnökség. A kabinet eddig a rekonstrukciót, illetve az ott elhelyezésre kerülő Együttélés háza című kiállítás megvalósítását ötszázmillió forinttal támogatta, a további hozzájárulás mértéke „egyeztetés alatt áll”. Most az előzetes tervezési, engedélyeztetési eljárások zajlanak. Korábbi információink szerint a végösszeg mintegy hárommilliárd forintot tesz ki.

Ismeretes, a projekt eredetileg a magyar–zsidó együttélést, lényegében a zsidóság magyarországi történetét volt hivatva megjeleníteni, a legújabb, a Mazsihisz által a kormánynak benyújtott tervezet alapján a zsinagóga felújításának részeként, annak kiszolgáló épületének négy termében valósulhatna meg az erről szóló tárlat. Legutóbb tavaly nyáron írtunk a kezdeményezésről, akkor a kabinet részéről közölték, a „támogatási szerződés aláírására sor került, sőt a támogatás első részletének kiutalása is megtörtént, így nincs akadálya a beruházás megkezdésének”. Vagyis az eredeti elképzelésekhez képest talán némileg lassan halad a megvalósítás, ami annak tükrében nem feltétlenül tekinthető problémásnak, hogy korábban, a még 2013-ban bejelentett, Sorsok háza néven futó projekt, bár fizikailag megvalósult az egykori józsefvárosi pályaudvarnál, évek óta üresen áll.

A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatban most csak megerősítette Lá­zár János miniszter hónapok óta hangoztatott álláspontját, miszerint a Holokauszt Gyermekáldoza­tai­nak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ elnevezésű állami beruházás „csak akkor valósulhat meg, ha annak koncepciójáról konszenzus jön létre a magyarországi zsidó közösség, a holokauszt-túlélők, továbbá az oktatási-kutatási szakértők között”. Annak dacára, hogy a kormány – közölték – eddig mintegy 7565 millió forintot biztosított a kezdeményezésre – ebben amúgy benne lehet a létesítmény állagmegóvására, illetve őrzésére fordított összeg is.

A kabinet egyébként nemcsak a Rumbach utcai, de számos vidéki, a fővárosban pedig a csepeli, a Kazinczy utcai, a Dohány utcai, az óbudai, a budavári és a zuglói zsinagóga rekonstrukcióját is támogatja, a holokauszt 2014-es, hetvenedik évfordulójához kapcsolódóan ezek egy része már meg is valósult. Ugyancsak jelentős, többmilliárdos összeg jutott, illetve jut a magyarországi zsidó temetők és sírkertek felújítására is.

Jelenleg a pályázati dokumentáció szövegszerű egyeztetése zajlik, ebben részt vesznek a nemzetközi és hazai zsidó szervezetek is. A végrehajtáshoz szükséges kormányhatározatok megszülettek, a pályázat meghirdetésének időpontja pedig annak függvénye, hogy a magyarországi zsidó szervezetek „konszenzusra jussanak néhány, a kormány kompetenciájába nem tartozó kérdésben” – tájékoztatta a lapot a Miniszterelnökség.

Hunhír.info – MHO


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »