Milanová megszüntetné a szlovák szerzemények sugárzására vonatkozó 25 százalékos kvótát

Milanová megszüntetné a szlovák szerzemények sugárzására vonatkozó 25 százalékos kvótát

A kereskedelmi rádiók esetében a szlovák szerzemények sugárzására vonatkozó 25 százalékos kvóta megszüntetése is szerepel az új médiatörvényre vonatkozó javaslatok között. Mint Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter kifejtette, azok a feltételek, melyek mellett annak idején bevezették az említett kötelező kvótát, még egészen mások voltak, mint a jelenlegiek.

„Azt is meg kellene vizsgálni, vajon a kvóták beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket“ – mutatott rá. Szerinte az Európai Unión belül sem alakult ki egységes nézet a hazai szerzemények sugárzásának arányára vonatkozóan. „Vannak országok, ahol ez működik, ugyanakkor olyan példákról is tudunk, melyek arra figyelmeztetnek, hogy ezek a megszorítások igazságtalanok“ – jegyezte meg az írországi intézkedésekre utalva.

A javaslat ellen, melyet nem előzött meg vita, felemelték szavukat a művészek, valamint a  Szlovák Szerzői Jogvédő Szövetség (SOZA) is, közös állásfoglalást fogalmazva meg a kérdéssel kapcsolatban. Ebben rámutatnak, hogy a változtatás egyértelműen a szlovákiai szerzemények sugárzásának visszaesését eredményezné. Véleményük szerint ez logikátlan és helytelen a kvóta eddigi hozadéka szempontjából, melynek következtében megnőtt a szlovákiai szerzemények sugárzási aránya és azoknak a szlovák szerzőknek és előadóknak a száma, akik bemutatkozási lehetőséget kaphattak a rádión keresztül. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a honi alkotások és szerzők ilyen formában történő támogatása több európai országban működik, s a kvótát az alkotmánybíróság is helyénvalónak ítélte.

Hírdetés

Milanová szerdán azzal indokolta a változtatást, hogy az államnak nem kellene megszabnia a kereskedelmi adóknak, hogy mit sugározzanak. Hangsúlyozta azonban, hogy nem zárkózik el a témával kapcsolatos vitától a törvényalkotás véleményezési szakaszában. Elődje, Ľubica Laššáková, aki jelenleg a parlamenten kívüli Hlas-SD soraiban tevékenykedik, úgy nyilatkozott, hogy ez a „barbár döntés“ Milanová további olyan lépése, mely árt a kultúrának, ezért mérlegeli ezzel kapcsolatban a parlament kulturális és médiabizottsága rendkívüli ülésének összehívását.

Ezzel szemben az SaS egyetért a kereskedelmi rádióadókra vonatkozó kötelező kvóta eltörlésével, melyet elavultnak és feleslegesnek tart. A liberálisok szerint érdemes lenne fontolóra venni az RTVS-re vonatkozó kvóta eltörlését is. Az SaS ugyanakkor elutasítja a SOZA érvelését, mely szerintük abszurd és elfogult, mivel elsősorban a saját üzleti érdekeik védelmét hivatott szolgálni.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »