Milan Krajniak benyújtotta lemondását

Milan Krajniak benyújtotta lemondását

Milan Krajniak munka-, szociális és családügyi miniszter rendkívüli közlemény formájában jelentette be, hogy benyújtja a lemondását. A Sme rodina mozgalom már értesítette Zuzana Čaputová államfőt. Az új miniszter kinevezése a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik, tette hozzá Krajniak.

„A lemondásomra olyan lépésként tekintek, amely hozzásegíthet a koalíciós válság mielőbbi lezárásához” – mondta Krajniak a hétfői sajtótájékoztatóján. Az elnök asszonytól azt kérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül mentse fel őt a hivatalából.

„Mindent elkövettünk annak érdekében, hogy a koalíciós válság szerdán véget érjen. Azóta ismét azt hallgatjuk, hogy kinek kell távoznia, egy, két vagy három embernek. Rövidesen itt a húsvét, egy világjárvány közepén vagyunk. Azt akarjuk, hogy végre a végéhez érjen ez a koalíciós válság” – nyilatkozta Krajniak. Hozzátette: nem akarja, hogy úgy tűnjön, mintha a mozgalomnak valamilyen haszna származna a krízisből.

Hírdetés

Nem gondolja, hogy a kormányon belül bármi megváltozna, ha akár Igor Matovič kormányfő, akár Richard Sulík gazdasági miniszter távozna a hivatalából. Kollár szerint a konfliktus folytatódna a parlamentben és a koalíciós tanács ülésein. A parlament elnöke elismételte, hogy a mozgalom nem támasztott semmilyen személyi követeléseket a partnereivel szemben, csupán öt szociális intézkedés jóváhagyását kérte. Krajniak lemondása egy gesztus, a mozgalom semmit sem akar vele sugallni, fűzte hozzá.

A kormányválság a Szputnyik V vakcina vásárlása után robbant ki. A koalíción belül már régóta fokozódott a feszültség, főleg Matovič és Sulík vitái miatt. Abban mindegyik párt egyetértett, hogy nem akarnak előrehozott választásokat. Az SaS és a Za ľudí a kormány átalakítását, valamint Marek Krajčí  egészségügy-miniszter és a kormányfő távozását szorgalmazta. Krajčí pénteken benyújtotta a lemondását. Az SaS és a Za ľudí hétfőn ismételten távozásra szólította fel a kormányfőt. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, az SaS kész kilépni a koalícióból. Sulík és Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke kijelentette: szükség esetén hajlandóak lemondani a kormányban betöltött tisztségükről.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »