Milák Kristófra az ob-zárónapon elfogytak a jelzők

Milák Kristófra az ob-zárónapon elfogytak a jelzők

Elérkeztünk a váratlanul nagy csodákat hozó CXX. úszó országos bajnokság utolsó debreceni úszóestjéhez, amely tíz egyéni döntőt kínált, köztük a világszínvonalúnak ígérkezett 100 pillangót.

Akik a tenyerüket dörzsölték, nem kellett csalódniuk, a jelenkor legjobb férfiúszója, Milák Kristóf 51,50-nel, az idei legjobb európai eredménnyel (ami világranglista-harmadik), simán verte az ezüstérmes Cseh Lászlót és a bronzos Kenderesi Tamást.

Milák a nap során még évjáratos csúccsal, egyáltalán nem mellékesen pedig Európai-ranglistacsúccsal és világranglista-hatodik idővel (25,23) nyert 50 háton, s érdekelt volt még 200 férfi gyorson is, ahol a tavalyi aranyérmes Bernek Péter egyik megelőzője volt, de nem hajrázott elég gyorsan, Kozma Dominik kontrollálta a futamot és aranyérmes lett, szintén világranglista-hatodik időeredménnyel. (200 férfi gyorson a döntőben mindössze ketten voltak 20 évesnél idősebbek, ez elég biztató a jövőre nézve.)

Visszatérve még a 100 pillére, de a hölgyekhez: a szám női verziójában egyik tavalyi dobogós sem volt a rajtkövön, így Verrasztó Evelyn akadálytalanul lett bajnok. 50 háton a nőknél Burián Kata – újra csak Hosszú Katinka távollétében – a 100 és a 200 után a papírformának megfelelően triplázott.

Késely: hat egyéni érem

A zárónap királynője az idén még ifikorú kőbányai Késely Ajna volt, aki a program elején fél medencével nyerte az olimpián 2020-ban már műsoron lévő 1500 női gyorsot (Kapás Boglárka nem volt ott a medencében), időeredménye (16:33,97) idén hetedik legjobb a világon. A program vége felé egyedüliként 2 percen belülit úszva, Verrasztó Evelynt is megelőzve nyert 200 gyorson, így ő az országos bajnokság legeredményesebb női versenyzője. (Ezt a számot tavaly Hosszú Katinka nyerte.)

http://mno.hu/

Az 50 méteres mellúszás számában új hölgyek álltak a dobogón, a bajnok az idei ob-n parádézó Sebestyén Dalmát verve Sztankovics Anna lett. A férfiaknál Financsek Gábor nyerte e szám aranyát, mivel a falat elsőként elérő Szilágyi Csaba a szerb úszóválogatott tagja.

A 800 méteres gyors aranyérmese a férfiaknál idén Gyurta Gergelyt váltva a tavalyi bronzérmes Rasovszky Kristóf lett. Hiába, jön az új generáció.

Az egyéni számokat tekintve Debrecenben négyszeres egyéni bajnok lett Bernek Péter, háromszoros Milák Kristóf, a hölgyek közt pedig három triplázónk van: az összes számot tekintve legeredményesebb Késely Ajna, valamint Kapás Boglárka és a háton taroló Burián Kata. Turi György, Késely Ajna edzője lapunknak külön felhívta a figyelmet arra, hogy tanítványa az évadnyitó országos bajnokságon világranglista-harmadik, illetve -negyedik időket is teljesített 6 egyéni érme megszerzése során, ezek az európai ranglistán 1., és 2. időket jelentenek.

Az úszók legközelebb az augusztusi Eb előtt egy hónappal találkoznak a Budapest-bajnokságon, s mint Sós Csaba lapunkat tájékoztatta, ott lehet utoljára Eb-kvalifikációs szintidőket úszni, versenyszámonként négy úszó nevezésével fog élni a szövetségi kapitány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »