Mikulásra várva KOPERTA

Mikulásra várva KOPERTA

Itt van december, gyerekeink, unokáink kedvenc hónapja

A Télapó vagy Mikulás ismét, zsákjában megannyi földi jó lapul, alma, dió, mogyoró, no és persze csoki, szaloncukor, miegyéb. Persze, csak annak, aki jó gyerek volt, hiszen a rosszcsontoknak virgács jár. Bizony, jön a Mikulás! De honnan ered ez a szokás?

Az ünnep Miklós püspök nevéhez kapcsolódik, aki életében számtalan szegény gyereknek segített. Jótettei nyomán szövődött a legenda a jóságos, öreg bácsiról, aki a fagyos, havas tél beköszöntével körbejárja a világot, szeretetet, világosságot hoz ajándékaival az emberek otthonába.

Hírdetés

Régen a Mikulás-várás részeként a fiúk bekormozott arccal, láncot csörgetve jártak az utcákon, így ijesztgették a lányokat, közben apró ajándékokat osztogattak a gyerekeknek. Az a hagyomány a mai napig megmaradt, hogy ezen az estén minden gyermek kitisztítja a cipőjét, csizmáját, kiteszi az ablakba, amibe a Mikulás becsempészi az ajándékot az éjszaka leple alatt.

Nálunk és a többi európai országban december 6-án, Miklós napján látogatja végig a gyerekeket a deres szakállú Mikulás. Ugye, ti is várjátok?

Gyurcsovics S. Marta, Hetény


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »