Mikor kell kidobni a mosogatószivacsot? Meg fog lepni a válasz!

Ha meg kellene mondani, mi lehet az a pont a lakásban, ahol a legtöbb baktérium van, valószínűleg a vécével vagy a lefolyókkal kezdenél, esetleg a kéztörlő kendőkkel, ha te is hajlamos vagy elfelejteni, hogy kimosd őket. Az igazság azonban ennél sokkal drámaibb…

Charles Gerba, Ph.D, az Arizonai Egyetem mikrobiológiai professzora szerint a sokkoló igazság az, hogy a legtöbb baktérium – az összes baktériumot és a fekália baktériumokat is ideértve – a mosogatószivacsodon lakik. Első hallásra ez sokkoló információ lehet, de a professzor állítja: bizony, ez a kis szivacs lehet a legkoszosabb pont az otthonodban. És hogy miért? – írja a bien.hu.

„Az idő nagy részében nedves, és felszedi az ételmaradékot, amiben a baktériumok megtelepedtek” – mondja a professzor. Így belegondolva persze már egészen logikusnak tűnik a dolog, de ha már ettől is kiborultál kicsit, szólunk, hogy lesz még rosszabb is. Szoktál például a konyhaszivaccsal takarítani a konyhában? Persze, ki nem? Hát most kiderült, hogy talán mind rosszul tesszük „Amikor a szivaccsal takarítod a konyhádat, potenciálisan baktériumokat juttatsz át egyik felületről a másikra” – magyarázza Kathryn Jacobsen , Ph.D, a George Mason Egyetem járványtan-professzora.

Tegyük fel, hogy a mosogatószivaccsal elmosod a vágódeszkát, amin nyers húst vágtál, majd a szivaccsal gyorsan letörlöd az asztalt is. Oké, hogy közben átfuttattad a szivacsot a csap alatt, de ez nem fogja elpusztítani a nyers húsból származó baktériumokat, amiket máris egyenletesen eloszlattál a konyhaasztalodon. De mit tehetsz a baktériumok ellen? 

Hírdetés

Számos módja van annak, hogy a konyhai szivacsot fertőtlenítsd. Az egyik az, hogy a nedves szivacsot körülbelül egy percre a mikróba teszed. A pontos időintervallum attól függ, hogy mennyire erős a készüléked, de a lényeg, hogy a szivacsban lévő víznek fel kell forrnia. Legyél óvatos, amikor kiveszed, először mindenképpen hagyd kihűlni! Ha van mosogatógéped, akkor megoldás lehet az is, hogy az edényekkel együtt a mosogatószivacsot is bedobod egy olyan programra, ami magas hőfokot használ.

És hogy milyen gyakran kellene ezt megtenned? Jacobsen szerint minden egyes nap! Bevalljuk, ezt eddig mi sem követtük el, de a nyers húsos példa után erre sokkal jobban oda fogunk figyelni…

A professzor végül azzal a jó tanáccsal látja el azokat, akik szeretnék baktériummentes környezetnek tartani a saját konyhájukat, hogy ha valamelyik nap nem is tudják fertőtleníteni a konyhai szivacsot, legalább alaposan mossák és csavarják ki a használat után, és tárolják olyan helyen, ahol meg tud száradni. A nedvességben tocsogó, állandóan vizes szivacson ugyanis a baktériumok is sokkal gyorsabban szaporodnak.

Arra a kérdésre pedig, hogy milyen gyakran kell lecserélni a mosogatószivacsot, a szakértők azt a választ adták, hogy átlagos használat mellett körülbelül hetente érdemes tiszta, új, friss mosogatószivacsot elővenni. Ha pedig a már használatban lévő elkezd megbomlani, vagy kellemetlen szaga lesz, az annak a jele, hogy ideje érzelmes búcsút venni kis baktériumtelepedtől, és egy valóban tiszta alkalmatosságot használni az edényeid és poharaid megtisztítására!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »