Mikor ajánlott beadatni a harmadik adag vakcinát, ha átestünk a fertőzésen?

Mikor ajánlott beadatni a harmadik adag vakcinát, ha átestünk a fertőzésen?

A koronavírus elleni oltás egyértelműen véd a betegség súlyos lefolyása, a kórházba kerülés ellen, és ha valaki meg is fertőződik az oltás után, a betegség többnyire csak enyhe tünetekkel jár. Az  átesettség és az oltás azonban csak egy bizonyos ideig véd. Akkor mégis mikor van értelme az újraoltásnak?

Lassan egy éve, hogy Szlovákiában elkezdődött a Covid elleni oltás. Első körben a legveszélyeztetettebbek, az idősek, az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok jutottak vakcinához, aztán fokozatosan mindenki. Sajnos, az oltottság nem elég magas, ezért megismétlődött a tavalyi forgatókönyv. Nyakig vagyunk a lockdownban, miközben küszöbön a karácsony.

Szeptember végétől mód van a harmadik, emlékeztető oltás felvételére is. Ennek az a célja, hogy felerősítse azok védekezőképességét, akik több mint fél éve voltak beoltva.

Mivel a delta variáns jóval fertőzőbb, mint elődje volt, az oltottak közül is többen elkapják a vírust. Felmerül tehát a kérdés, mikor oltassák át magukat?

Hírdetés

Főleg, hogy a Covid-passok érvényességi ideje nálunk jelenleg egy év.

Egy évvel a fertőzés után vagy sosem?

Egyre többen vannak, akik teljesen védetten, vagyis két vakcina felvételét követően is megbetegednek. Ők tanácstalanok, nem tudják, hogy a betegség lefolyását követően mikor vehetik fel a harmadik adag vakcinát.

Mi tagadás, e körül meglehetősen nagy volt a káosz eleinte. Az egészségügyi tárca azoknak nem ajánlotta, akik átestek a fertőzésen, mert az maga olyan számukra, mintha megkapták volna a harmadik adag vakcinát. Ám, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, megkaphatja, ez volt a tárca álláspontja. Mások viszont azt állították, hogy az emlékeztető oltást fél évvel a fertőzésen való átesettség után ajánlott beadatni. Akkor mégis mi a helyes eljárás, mikor a legjobb elmenni a harmadik oltásra?

Az egészségügyi minisztériumnak ilyen esetekre világos ajánlása van: A harmadik adag védőoltásra két héttel a betegség lefolyása után feljelentkezhet, illetve beadathatja magának mindenki, aki oltottan lett covidos.

Hozzáteszik azt is, hogy a teljesen védetten (két oltás után) megfertőződöttek számára a betegségen való átesettség úgy hat, mint az erősítő adag.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »