Mikola: a kormány partner az antiszemitizmus ellen

A magyar kormány partner az antiszemitizmus elleni küzdelemben – hangsúlyozta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár pénteken Budapesten, a Cionista Világszövetség európai antiszemitizmus elleni konferenciáján.

Az államtitkár kiemelte, a magyar kormány nyilvánvalóvá tette elkötelezettségét, hogy nem tolerálja az antiszemitizmust, szimbolikus és gyakorlati lépéseket egyaránt tett “a szörny” leküzdésére, hangsúlyozva, hogy a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formája ellen fel kell lépni, együttműködve a nem kormányzati szervezetekkel és a vallási közösségekkel.

Mikola István kifejezte azon meggyőződését, hogy kulcsfontosságú terület ebben a küzdelemben az oktatás: meg kell mutatni a felnövekvő nemzedékeknek történelmünk legsötétebb pillanatait, de azt is, hogyan lehet embernek maradni az embertelenségben.

Jaakov Hagol, a Cionista Világszövetség alelnöke arról beszélt: az utóbbi évtized során minden esztendőben több erőszakos antiszemita támadás történt, mint az előzőben, rémisztőnek nevezve a tényt, hogy az esetek háromnegyedét az áldozatok nem is jelentik közösségük vezetőinek vagy a hatóságoknak.

Hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus és az idegengyűlölet leküzdésére alkalmas jogszabályokra van szükség, megemlítve azt is, hogy az egyes államoknak kell megvédeniük polgáraikat az ilyen megnyilvánulásoktól.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszédében azt emelte ki: közösségük tagjai számára Magyarország a haza, de “Izrael nekünk, magyar zsidóknak a szerelmünk”, hozzátéve, hogy “a mi identitásunk alapja a két kultúra bennünk élő szimbiózisa”.

A Mazsihisz vezetője hangsúlyozta: a gyűlölet olyan, mint a vírus, “a társadalom egészét képes alattomosan megbetegíteni”, ugyanakkor kifogásolta a tanácskozás témaválasztását, a pár héttel a népszavazás elé időzítését, az előkészítésbe bevont szervezetek körét.

“Az én személyes meghívásom nem jelent még együttműködést” – mondta.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija az előtte szóló szavaira úgy reagált, mindig lesz egyetértés a szervezetek között, a tanácskozás témájához kapcsolódva pedig azt hangsúlyozta: évezredek óta létezik, de folyamatosan változik az antiszemitizmus.

Magyarázata szerint a hagyományosnak mondható antiszemitizmus mellett megjelent a muzulmán szélsőségesek által gyakorolt változat, valamint az a forma, amely Izrael létjogosultságának tagadásában mutatkozik meg.

Ezek mindegyike ellen küzdeni kell, ám ennek más és más a formája – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »