Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: Újabb panasszal fordultunk az illetékes szervekhez az oslói és máltai mérkőzések kapcsán

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: Újabb panasszal fordultunk az illetékes szervekhez az oslói és máltai mérkőzések kapcsán

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasszal fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz a román nemzeti válogatott Norvégiában és Máltán játszott mérkőzéseinek magyarellenes jellege miatt, valamint panaszlevelet küldött a Román Labdarugó Szövetségnek (FRF), a FIFA-nak, és az UEFA-nak.

Mint ismeretes, most zajlanak a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság selejtező mérkőzései, melynek keretein belül a román válogatott előbb a norvégiai Oslóban lépett pályára június 7-én, majd a máltai Ta’Qali Nemzeti Stadionban június 10-én. Mindkét mérkőzés alkalmával a válogatott szurkolótábora folyamatosan magyarellenes rigmusokat skandált, perceken keresztül lehetett hallani a televíziós közvetítéseken is, hogy „ki a magyarokkal az országból.” Az oslói mérkőzésen mintegy 800 román szurkoló vett részt a xenofób akcióban. Az eset önmagában is elfogadhatatlan, az csak fokozza az aggodalmat, hogy egyáltalán nem volt magyar vonatkozása a mérkőzéseknek, egyik játékvezető sem volt magyar, ráadásul a selejtezőben Románia és Magyarország más-más csoportban vesznek részt.

Hírdetés

Mivel a román válogatott szurkoló tábora idén már több esetben magyarellenes magatartást tanúsított, legyen szó hazai vagy idegenbeli mérkőzésről, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levelet küldött a Román Labdarugó Szövetségnek (FRF), az FIFA-nak, és az UEFA-nak, ezekben kérve, hogy a lehető legszigorúbb büntetést alkalmazza a válogatott esetében. Ezen felül pedig diszkrimináció miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz is panasszal fordult a szolgálat.

A mérkőzések utáni órákban több tucat focikedvelő magyar ember jelentette számunkra, hogy milyen elfogadhatatlan magatartása volt a helyszínen szurkolóknak, és mi megtettük a megfelelő lépéseket. Soha semmilyen körülmények között nem engedjük, hogy a magyarokat megfélemlítsék, és kitartunk az mellett, hogy a sport a fair play-ről kell szóljon. Továbbra is mindenkit arra bíztatok, keressen bennünket bizalommal, ha magyarokat sértő megnyilvánulásokat észlel” – jelentette ki Benkő Erika a jogvédő szolgálat igazgatója.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »