„Miklós Edit olimpiai éremszerzési esélye teljes mértékben reális”

Kiváló teljesítménnyel (14. hely) tért vissza súlyos sérülése után Miklós Edit a sípályákra; a téli olimpiai győzelemről álmodozó magyar sportolónő teljesítményéről, helyzetéről, illetve a magyar síválogatott téli olimpiai reményeiről beszélt Stark Márton síkapitány (Miklós Edit korábbi edzője) csütörtök reggel a Digisportnak.

Az első és legfontosabb, hogy Miklóson kívül két másik versenyzőnk szereplése is biztosnak látszik az alpesi szakágban Phjongcshangban.

– Jelen állás három kvótánk van, két női és egy férfi. Ez viszont akár négy is lehet, ha Magyarország a legjobb 15 között végez a világkupaszezonban a nemzetek közötti versenyben, jelenleg épp a 15. helyen áll. Ha megmarad ez a hely, lesz plusz egy férfikvótánk. Végső helyezésünk most leginkább Miklós Edit szereplésén múlik, jellemzően ő szerzi a magyar csapat világkupacsapat ranglistapontjait, és van még néhány lesikló- és szuperóriásműlesikló-verseny – vázolta a helyzetet Stark. Sport MTI Miklós Edit dobogós vágya a téli olimpián nem irreális Ha jól szerepel a következő hetekben, szerezhet egy ötkarikás pluszkvótát hazánknak.

Hogy személy szerint ki lesz Miklós mellett a másik női versenyző, ma még igen bizonytalan, hiszen az erre elsősorban jelölt sportolónk visszavonult, rajta kívül pedig csupa „első éves” profink van, közülük kell valakinek top 500-as eredményt hoznia, hogy élhessünk a kvóta lehetőséggel, ne kelljen azt visszaadni. A legjobb férfiversenyzőnk a honosított Samsal Dalibor, akivel szemben elvárás, hogy a kombinációs számban elindulva a legjobb 20 közé kerüljön, ezt a teljesítményt egyébként szlalomban is hozhatja Stark szerint. – Ha lesz második férfikvóta, azért Kékesi Márton és Nagy Bence fog megharcolni – tette hozzá a szakvezető.

Stark beszámolt arról is, hogy 14 és 16 éven aluli magyar sízők már nagyobb számban érnek el nemzetközileg is látható eredményeket, akik közülük ifjúsági versenyeken vesznek részt, a nemzetközi mezőnyben top 10-es eredményeket hoznak.

http://mno.hu/

Az MTK csíkszeredai születésű sízőnőjére visszatérve újrakezdését biztatónak tartja, a tudás benne van, de még nem tartja elég stabilnak, vissza kell szereznie versenyrutinját. Ha ez meglesz, elegendő önbizalma is lesz nagy célja eléréséhez.

– Ha lesz önbizalma, akkor az olimpiai éremszerzési esélye teljes mértékben reális – jelentette ki határozottan a szövetségi kapitány, aki szerint Miklós szakmai stábja kifogástalan, sportpszichológus is segíti, amiben csak kell. Miklós Edit ugyanakkor a kombinációs számban nem biztos, hogy elindul, Szocsiban is kiderült, hogy ebben nem feltétlenül versenyképes, a térde sem elég jó hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »