Mikas: az Omikron több újrafertőzést okoz majd

Mikas: az Omikron több újrafertőzést okoz majd

Az Omikron megváltoztatja a járványkezelés játékszabályait, például kültéren is maszkot kell viselni. A megfelelő, következetes maszkviselés a koronavírus Omikron-variánsa esetében sokkal nagyobb jelentőségű lesz, mint a Deltánál volt. Erről Ján Mikas tiszti főorvos beszélt a TA3 A nap témája című műsorában.

A tiszti főorvos szerint az Omikron eseében különösen fontos lesz a megfelelő maszkhasználat, mert a kórokozó rendkívül gyorsan terjed, és leginkbb abban különbözik a Deltától, hogy lényegesen több újrafertőzést okoz majd. Mikas szerint hamarosan az Omikron Szlovákiában is domináns variánssá válik.

“Óvatosságra intettem a lakosság legveszélyeztetettebb részét” -mondta MIkas, leszögezve, hogy a rendelkezések betartásával jelentősen csökkenthető a megfertőződés kockázata.

Hírdetés

Azt is elmondta, hogy a enyhítések következő körében csökkenni fog a karantén hossza.

“Nyilvánvaló, hogy az Omikronnal megfertőződött személyek száma jóval nagyobb, mint azt a laborok jelenleg kimutatni képesek”

A szakértők a munkahelyeken heti két tesztet javasolnak, ám a kormány által bevezetett intézkedés csak egy tesztre kötelez (és csak egy tesztet fizet át…). Az Omikron esetében azonban egy-két nap alatt is képes úgy megfertőzni valakit, hogy az illető maga is a vírus továbbadására alkalmas állapotba kerüljön.

TA3.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »