Mihai Tudose igent mondott a kormányellenes tüntetők párbeszédre történő felhívására

Mihai Tudose igent mondott a kormányellenes tüntetők párbeszédre történő felhívására

Találkozni fog Mihai Tudose miniszterelnök az utcai tüntetéseken aktívan részt vevő 43 szervezet képviselőivel, akik szombaton nyílt levélben kérték fel, üljön tárgyalóasztalhoz velük a december 27-e és 30-a közötti napokban.
A miniszterelnök a közösségi oldalon válaszolt a levél aláíróinak felkérésére. Mihai Tudose közölte, hogy nyitott a párbeszédre, és december 27-ét javasolja a megbeszélés időpontjának.

– idézte a kormányfőnek A korrupció öl elnevezésű online közösség Facebook-oldalára küldött üzenetét az Agerpres hírügynökség.

Mihai Tudose azt követően reagált, hogy az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv módosításai elleni demonstrációkon aktívan részt vevő 43 civil szervezet nyílt levélben kérte fel, fogadja őket egyeztetésre a december 27-e és 30-a közötti napokban.

„Intézményes, higgadt, nyugodt, racionális, az elmúlt év civil és politikai állásfoglalásaira jellemző éleshangúságot nélkülöző beszélgetést szeretnénk. Meglátásunk szerint Románia jövője, a demokratikus értékek, a jogállam, a szabadság és az állampolgárok jóléte elsődleges fontosságú, és a párbeszédet tartjuk az egyetlen megoldásnak a demokrácia megvédésére és megerősítésére” – fogalmaztak a levélben.

Az aláírók úgy vélik, „hiányos volt a párbeszéd” a törvényhozó szervek és a társadalom között az igazságügyi törvények elfogadásával és a büntető törvénykönyv tervezett módosításaival kapcsolatban. „Mi több: a törvényhozó szervek és a független állami intézmények, a törvényhozó szervek és az európai intézmények, valamint a törvényhozó szervek és európai uniós, illetve NATO-partnereink közötti dialógus megszakadása veszélybe sodorja a hatalmi ágak szétválasztásának elvét és országunk hitelét. Fennáll annak a kockázata, hogy eltávolodunk a demokratikus értékektől, a szabad világtól, nemzetünk jövőjét veszélyeztetve ezzel” – fogalmaznak a levél aláírói, hozzátéve, hogy készek és hajlandók a párbeszédre, így próbálva hozzájárulni a jogállamiságot és az alapvető jogokat tiszteletben tartó, demokratikus megoldások megtalálásához.

A levelet aláíró szervezetek között találhatóak a Társadalmi Párbeszédért Csoport (GDS), a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR), a Romániai Ifjúsági Tanács, A korrupció öl nevet viselő online közösség és a #Rezist mozgalom képviselői.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »