Migránstábor Kapuváron is?

Újabb migránstábort nyitna a kormány, ezúttal Kapuváron – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, már helyszíni bejárást is tartottak a kiszemelt területen. A helyiek már korábban sem támogatták az elképzelést; nemcsak a közbiztonságot féltik, hanem munkájukat is, hiszen nagyon sokan járnak át Ausztriába, egy esetleges szigorított osztrák ellenőrzés pedig ellehetetlenítené a munkába járásukat.

Nyitott menekülttábor kialakítását tervezik a hatóságok Kapuváron – tudtuk meg. A nyugati határnál fekvő településen állítólag már helyszíni bejárást is tartottak a hatóságok, hogy felmérjék a helyszínt. A Magyar Zoltán lapunknak azt mondta, hogy az ügyben kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Kapuvár több más település mellett már korábban szóba került lehetséges helyszíneként. Ezekre azért lenne szükség, mert a kormány folyamatosan zárja be az ország belsejében fekvő táborokat, és a Magyarországra került migránsokat a nyugati határhoz viszik, onnan ugyanis a nyitott táborokból könnyebben „átszivároghatnak” Ausztriába. A debreceni tábort tavaly év végén bezárták, Nagyfán sincsenek már migránsok, és az év végével a bicskei állomást is kiürítik, erről már kormánydöntés is van. Sőt, úgy tudjuk, hasonló sorsra juthat a kiskunhalasi állomás is. Közben tavaly már nyílt menekülttábor az osztrák határnál lévő Körmenden, és szintén sátortábort akartak kialakítani Szentgotthárdon, de ott ez a lakossági tiltakozások miatt nem sikerült.

Állítólag a kapuári képviselő-testületet sem értesítették előre a tervekről. Tavasszal a település már szóba került lehetséges helyszínként, de nyárra ez lekerült a napirendről. Egészen mostanáig. A helyiek egyértelműen elutasítják a nyitott tábor tervét, ez már tavasszal kiderült – mondta Magyar Zoltán, aki nem is találkozott olyan emberrel, aki támogatná az elképzelést. Nem csak azért, mert a közbiztonságot féltik, hanem azért is, mert a településről nagyon sokan ingáznak Ausztriába, és félnek attól, hogy a migránsok megjelenése után Ausztria szigorításokat vezetne be. Ez pedig a munkába járásukat ellehetetlenítené. A politikus szerint jól látszik a szigorú osztrák ellenőrzések hatása Hegyeshalomnál, ahol gyakran órákat kell várni az átjutásra.

A Kapuváron kiszemelt terület, a Miklós-major térsége állami terület, így a kormány ott elvben könnyen felhúzhatna egy tábort. Viszont a lerobbant épületek és a megfelelő közművek hiánya miatt valószínűleg komoly beruházásokra és sok pénzre lenne szükség egy nyitott állomás felépítéséhez.

Az ügyben kerestük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, illetve a Belügyminisztériumot is, amint érkezik válasz, cikkünket frissítjük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »