Migránsok százai érkeztek Görögországba

Az elmúlt huszonnégy órában 225 új menedékkérőt regisztráltak az égei-tengeri görög szigeteken – közölték kedden a görög hatóságok, és ez arra utal, hogy továbbra sem szűnik a Törökországból az Égei-tengeren keresztül a görög szigetekre érkezők áradata, jóllehet előző nap az EU-török alku értelmében 202 migránst szállítottak vissza Törökországba.

A görög hatóságok adatai szerint múlt pénteken 339-en, szombaton 566-an, vasárnap 514-en, hétfőn pedig 339-en érkeztek Görögországba.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba. A megegyezés értelmében az EU-tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Hétfőn megkezdődött a menekültek visszaszállítása Törökországba: három hajón összesen 202-en érkeztek meg a görög Híosz és Leszbosz szigetéről Dikili török kikötővárosba.

A görög hatóságok közölték: kedden nem indítanak újabb hajókat Törökországba, mert először fel kell dolgozniuk a benyújtott menedékkérelmeket. Athén információi szerint a balkáni útvonal lezárása óta mintegy 52 ezer migráns rekedt Görögországban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »