Migránsok partraszállásáért tüntettek Szicíliában a hazaárulók

Tüntetések voltak a szicíliai Siracusában szombaton a sziget előtt horgonyzó Sea Watch három "mentő"hajó fedélzetén lévő migránsok partraszállásának engedélyezéséért, miután Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem zárta ki, hogy a "civil" szervezet által üzemeltetett hajó legénységének tagjai ellen vádat emelhetnek az embercsempészetben való közreműködés miatt.

A Sea Watch német nem kormányzati szervezet hajója engedélyt kapott az olasz hatóságoktól pénteken, hogy lehorgonyozzon Szicília partjainál, de az olaszországi kikötők továbbra is zárva vannak a hajó előtt, amelynek fedélzetén 47 migráns tartózkodik.

"Engedjétek partraszállni őket!" – olvasható volt a Siracusa főutcája mentén lévő házak ablakaiból és erkélyeiről kifüggesztett lepedőkön. Helyi lakosok és "jogvédők" a strandon gyülekezve követelték a menedékkérők partraszállásának engedélyezését. “Magasra csapnak a hullámok, és a legénység megerősítette, hogy a fedélzeten lévő migránsok fizikai és szellemi értelemben is kifáradtak" – hangsúlyozták az aktivisták.

Francesco Italia, Siracusa polgármestere bejelentette, hogy városa kész befogadni a menedékkérőket. "Az ember nem vívhat háborút kétségbeesettekkel szemben" – hangoztatta Italia.

Az UNICEF kéri, hogy engedjék partra szállni a fiatalkorúakat

Hírdetés

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) időközben felszólította az olasz kormányt, hogy engedje leszállni a nyolc fiatalt a Sea Watch 3 fedélzetéről. "A hajó fedélzetén tartózkodó gyerekek nem válhatnak a megegyezésre képtelen európai kormányok túszaivá" – mondta Andrea Iacomini, az UNICEF helyi szóvivője.

Az ENSZ ügynökségei közös nyilatkozatban sürgették, hogy Európának a migránsok befogadásával kapcsolatos eseti jellegű megközelítését egy olyan rendszernek kell felváltania, amely lehetővé teszi a biztonságos partraszállásokat. Az olasz katolikus egyház szintén a Sea Watch-on utazók partraszállását követelte.

A római kormány szerint viszont Hollandiának kell befogadnia az illegális bevándorlókat, mivel holland felségjelzésű hajóról van szó. Hága azonban elutasította ezt, azzal az indokkal, hogy a hajó a Sea Watch német civil szervezet tulajdona. Mark Harbers holland bevándorlásügyi miniszter a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozva azt mondta: a kapitány felelőssége arról gondoskodni, hogy biztonságos kikötőbe vigye az embereket.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes pénteken ismételten kizárta, hogy a hajót olaszországi kikötőbe engedjék be.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »