Migránsok között razziáztak a bosnyák rendőrök

Razziát tartottak a bosnyák rendőrök Bihácson. Több száz migránst fogtak el, akiket zömével helyiek bújtattak a saját házaikban. Éjszakánként akár háromezet forintot is elkértek tőlük. A hatóságok időnként újra és újra igyekeznek felszabadítani a várost a migrációs nyomás alól, de a bevándorlók vagy visszaszivárognak, vagy mindig újak jönnek helyettük – közölte az M1 Híradója.

Razziába kezdtek a hatóságok a hétvégén a boszniai Bihácsban. A rendőrök egymás után több épületet is bejártak illegálisan elszállásolt migránsok után kutatva. Sokszor nyerészkedő helyiek bújtatták a bevándorlókat. Fejenként 3000 forintnak megfelelő összeget is elkértek éjszakánként. Volt, ahol 3 migránsra jutott egy matrac.

Több helyszíni bírságot is kiszabtak, főként külföldi személyek illegális elszállásolásáért. Ezeket az épületeket bezárták és lepecsételték. Ellenőrözni fogják: ha megbontják a pecsétet, akár hat hónapos börtönbüntetésre is számíthatnak a tulajdonosok – mondta a kereskedelmi főfelügyelő.

Hírdetés

A migránsokat rendőrségi buszokkal szállították el Bihácsból. Volt, ahol ellenálást tanúsítottak a kilakoltatott illegális bevándorlók. A razziában a rendőrség különleges egységének több tagja is megsérült, volt akit egy migráns megharapott.

Reggel fél tízkor érkezett három rendőrségi alkalmazott a sebészeti osztályra. Könnyebb testi sérüléseket szenvedtek a migránsokkal való összetűzésben, miután ellátuk őket, otthoni betegápolás mellett elhagyhatták a kórházat – mondta az ügyeletes orvos.

A Bihácsból elszállított migránsokat a 10 kilométerre lévő Vucsjak településre vitték. A tervezett új befogadóhelyen egyelőre rendkívül szerények a körülmények: 7 közepes méretű és további két 105 négyzetméteres sátor áll. Tisztálkodási lehetőségek nincsenek, az ivóvizet lajtocskoikból biztosítják. Eddig mintegy 500 migránst szállítottak ide Bihácsból, többen folyamatosan megpróbálnak visszajutni a városba, de a rendőrök visszafordítják őket.

A humanitárius szervezetek alkalmatlannak tartják az új helyszínt a migránsok elszállásolására. A Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint például az új tábor közelében aknamezők találhatók, de a szivárgó metán gázt is veszélyesnek tartják, mert a sátortábor egy korábbi szeméttelep helyén létesült. Bihácsban a becslések szerint 8000 illegális bevándorló tartózkodik, a helybéliek úgy vélik, tarthatatlan a helyzet, ezért vasárnap este hét órára tiltakozást hirdettek a város főterére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »