Migránsnak álcázva özönlenek vissza a dzsihádisták Európába

Migránsnak álcázva özönlenek vissza a dzsihádisták Európába

MTI nyomán

Az elmúlt 18 hónapban nőtt a Szíriából, Irakból és Líbiából hazatérő dzsihadisták száma az egyes nyugat-balkáni országokba – jelentette kedden a montenegrói sajtó a regionális nemzetbiztonsági szolgálat adataira hivatkozva.

Csaknem 200, az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoló dzsihadista, köztük 28 nő tért vissza Koszovóba, Bosznia-Hercegovinába és Macedóniába az elmúlt valamivel több mint másfél év alatt – írta a sajtó.

A Pobjeda című montenegrói napilap azt állítja, hogy mintegy 20 szerb és montenegrói állampolgárságú iszlamista – tartva a büntetéstől saját országában – valamelyik nyugat-európai országba távozott.

A lap azt is tudni véli, hogy az utóbbi, a közel-keleti harcterekről hazatérő harcosok az ellenőrizetlen migránshullámmal jutottak el Nyugat-Európába. Az említett nyugat-balkáni országok mindegyikében törvény tiltja, hogy állampolgáraik részt vegyenek fegyveres harcokban az ország határain kívül, ami több évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

A dizshádisták egy része azért térhet vissza, mert belefáradt az öldöklésbe és nélkülözésbe és egyszerűen dezertált az Iszlám Állam csapataitól. Akadhatnak azonban olyanok is, akik azzal a szándékkal küldtek Európába, hogy terrortámadásokat kövessenek majd el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »