Migránscsúcs: mindenki a magáét fújta, majd ismét megegyeztek a „semmiről”

Migránscsúcs: mindenki a magáét fújta, majd ismét megegyeztek a „semmiről”

Közös nyilatkozatot fogadtak el a humanitárius segítség növeléséről és jobb összehangolásáról az ENSZ menekültügyi csúcskonferenciáján. A dokumentum alapvetően általánosságokat fogalmaz meg a menekültek megsegítéséről, ráadásul a kevés konkrétum sem kötelező érvényű. A migrációs válság által leginkább sújtott európai országok a válság azonnali megszüntetését, illetve erősebb szabályozást és több pénzt kértek.

A második világháború óta a legnagyobb humanitárius krízisnek nevezte az ENSZ migrációs csúcskonferenciája a jelenleg is zajló migrációs válságot. „A menekülteket és migránsokat nem szabad tehernek tekinteni. Nagy lehetőségeket rejtenek. Az elkötelezettségünk középpontjába kell helyeznünk a menekültek és migránsok emberi jogait” – mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

A jelenleg több mint 57 ezer migránsnak szállást és ellátást adó Görögország a válság azonnali megszüntetését sürgette. „Ha ma nem állapodunk meg abban, hogy még erősebben kell dolgoznunk azon, hogy a veszélyes migrációs utakat legálisakra váltsuk, ha nem fogalmazzuk meg a migráció okait, ha nem gyorsítjuk fel a menekültek szétosztását a világ országaiba, akkor megbukunk. És ami ennél is rosszabb: helyet adunk a nacionalista, xenofób erőknek, hogy megmutassák magukat” – fogalmazott Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök.

A brit kormányfő új szabályozást sürget. Theresa May szerint törvénybe kellene foglalni, hogy a menekülteknek az első biztonságos országban menedékkérelmet kellene benyújtaniuk. Hangsúlyozta, hogy szerinte minden országnak joga van saját határai ellenőrzéséhez. „A kontrollálatlan migráció, amelyet ma látunk, nem azoknak a menekülteknek az érdekeit szolgálja, akik veszélyben vannak, nem azokét az országokét, amelyeket elhagynak, amelyeken átutaznak és amelyeket elérnek. És nem azoknak a menekülteknek az érdekét szolgálja, akik csökkenő forrásokkal és a társadalmi támogatással kell szembenézniük” – vélekedett a brit kormányfő.

A migráció biztonsági veszélyeiről beszélt a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a tavalyi évben 400 ezer illegális menekült haladt át Magyarországon, rendőrökre támadva, áttörve a határt, törvénysértő módon. „Az elmúlt évben szemtanúi voltunk egy mindenféle irányítást, szabályozást és ellenőrzést nélkülöző migrációnak, amely egyenlő az államhatárok tömeges megsértésével. Ez a fajta tömeges határsértés hatalmas biztonsági kockázattal jár. Mert egy kontrollálatlan és szabályozatlan migráció lehetőséget ad a terrorszervezeteknek, hogy a harcosaikat a világ különböző pontjaira küldjék. Európában is a legkomolyabb biztonsági és terrorfenyegetettséggel kell szembenéznünk” – szögezte le a magyar külügyér.

A török külügyminiszter a menekültválság költségeinek megosztását sürgette. „Törökország több mint 2 milliárd dollárt költött csak a szíriaiakra hivatalosan. Ha ehhez hozzáadjuk azt, amit a tartományok és a civil szervezetek költöttek, már több mint 20 milliárd dollárnál járunk. A nemzetközi közösség ehhez 512 millió dollárral járult hozzá. Persze Törökország folytatni fogja, ameddig csak tudja, de meg kell mondanunk, hogy ez nem méltányos” – érvelt Mevlüt Cavusoglu.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint a nemzetközi közösség legfontosabb feladata az anyagi hozzájárulás növelése. „Ma az Egyesült Államok még mindig a világ legnagyobb donorja a humanitárius segítségnyújtás és menekültellátás terén, büszkék vagyunk erre. De sokkal elégedettebbek lennénk, ha ez a szükség megszűnne. Az én országom több menekültet helyezett el az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának áttelepítési programján keresztül, mint az összes többi állam együtt” – hangoztatta.

Az ENSZ New York-i magas szintű nemzetközi menekültügyi konferenciáján közös nyilatkozatot fogadtak el a humanitárius segítség növeléséről és jobb összehangolásáról. A dokumentum alapvetően általánosságokat fogalmaz meg a menekültek megsegítésének elveiről, és a kevés konkrétum sem kötelező érvényű.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »