Migránsáradat: már épül a nagy fal

Migránsáradat: már épül a nagy fal

Már az alapozást végzik Franciaországban a calais-i fal építésén. A menekültek megállítását célzó építmény a segélyszervezetek és sok helyi szerint felesleges és drága. Közben fokozatosan zajlik az ideiglenes migránstábor kiürítése is.

„Sok menekült van itt a dzsungelben, és több mint a felének nincsen semmilyen dokumentuma. Még menedékkérelemért sem folyamodtak. Talán az utcán vagy a városban akarnak maradni. Nem akarnak sehová se menni. Csak át a csatornán, hogy találkozzanak a családjukkal” – mondta egy pakisztáni menekült.

A francia hatóságok a tábor kiürítése mellett döntöttek, a menekülteket pedig fokozatosan az újonnan létesített befogadóközpontokban helyezik el. Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet aggódik emiatt.

„Tudomásunk szerint 12 ezer helyet hoznak létre év végéig, de aggódunk amiatt, hogy ez elég lesz-e, különösen abban a tekintetben, hogy azt halljuk, a régióinkban és a városokban egyre többen ellenzik a migránsok befogadásának politikáját” – mondta az Orvosok Határok Nélkül munkatársa.

Közben gőzerővel halad a kikötői bekötőút mindkét oldalára tervezett fal építése. Jelenleg az alapozást végzik. Ezzel az egy kilométer hosszú 4 méteres fallal azt akarják megakadályozni, hogy a menekültek fel tudjanak kapaszkodni az Angliába tartó kamionokra. De a segélyszervezetek és a helyiek sem hiszik, hogy ez megoldást jelentene a migránsválságra. Ahogy az sem volt, amikor 14 éve megszüntették a szomszédos menekülttábort.

Egy másik calais-i szerint a kormány nem akarja megoldani a problémát. „Szerintem ez csak egy hatalmas probléma elkendőzése. Az állam nem vállalja fel annak a felelősségét, hogy megoldást találjon ezeknek az embereknek. Falat építünk, egyik helyről a másikra költöztetjük őket, de csak máshová toljuk a problémát” – így a helybéli.

A fal építését egy kétoldalú megállapodás eredményeképpen Nagy-Britannia finanszírozza, átszámítva 837 millió forintba kerül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »