Migrációs forgatókönyv – valakik „finanszírozzák” az akciókat

Kész forgatókönyvek alapján szervezik azokat az eseményeket, amelyeket a bosnyák–horvát határon látunk – mondta lapunknak Horváth József a feltorlódott, hetvenezresre becsült migránshullám kapcsán. A biztonságpolitikai szakértő kifejtette, az első lépés az, amikor a tömeget összeszervezik, a második, amikor motiválják őket álhírekkel, hogy rövidesen megnyitják a határt, akadálytalanul bejuttok Európa szívébe. A harmadik lépés, amikor a migránsok szembesülnek a lezárt határokkal. Elkezdik felkorbácsolni az indulatokat, majd provokálni kezdik a rendvédelmi szerveket, hogy olyan képeket lehessen készíteni, amelyek a brutalitást mutatják. Tudatos, hogy előretolják a nőket és a gyerekeket, láttuk ezt Röszkénél is – folytatta Hor­váth József.

– Az ötödik, amikor patthelyzet alakul ki, időhúzásba kezdenek, hogy fenn lehessen tartani a média érdeklődését. Itt jön az ülősztrájk, a petíció, a transzparensek.

A háttértámogatók irányítják az eseményeket, hogy folyamatos nyomás alatt lehessen tartani a rendvédelmi szerveket – közölte a biztonságpolitikai szakértő. Kijelentette: a megoldás évek óta ismert, a schengeni határok lezárása és védelme, azzal együtt, hogy megfelelő átkelők legyenek azok számára, akik a törvények betartásával szeretnének menekültstátushoz jutni. Amíg az unió ezt nem teszi meg, s nem alakítja ki a külső védelmi burkot, addig az egyes államoknak maguknak kell ezt megtenni.

Hírdetés

Kérdésünkre, hogy miért került ismét előtérbe a balkáni útvonal, a szakértő azt mondta, a balkáni államokban van egy muszlim kisebbség, van szolidaritás a vallási egyezésből adódóan. Ezek az országok nem tagjai az uniónak, ezért úgy gondolják az embercsempészek is, hogy egyszerűbben el tudják juttatni Horvátország határáig az illegális bevándorlókat.

A forgatókönyvek hasonlóak, mint az Egyesült Államok felé irányuló illegális migrációban. Az időzítés nem véletlen, mindig varázsütésre indulnak meg a nagy menekülthullámok – mint amikor több tízezer ember indul Közép-Amerikából Mexikón keresztül az Egyesült Államokba. Ott is kiderült például, hogy a menekülő emberek között osztják a pénzt, valakik finanszírozzák az akciót.

Európában még nem tudjuk, kik látják el mobiltelefonnal a „menekülteket”, akik életerősen érkeznek meg az unió határaihoz – tette hozzá Horváth. Rámutatott, az Egyesült Államokban félidős választások lesznek, próbálják a republikánikusok pozícióit gyengíteni, s Európa is nagyon fontos választás előtt áll.

mho


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »