Miért tettestárs a német állam?

A Deutsche Telekom – Magyar Telekom – Origo Zrt – Sáling Gergő kirúgása ügyben az utóbbi napokban számos elemzést, véleményt olvashattunk, indulatost és elemzőt is. Részünkről kevéssé foglalkoznánk azokkal, amelyek kizárólag a németek felelősségének kívánják beállítani a dolgot. Ehelyett inkább három érdemi, abszolúte a kapitalista világszemlélet megértésén alapuló posztot szeretnénk most továbbgondolni.

A Progresszív blog posztja: A terepszínű multik, az 1000 A Mi Hazánk blognál megjelent Értelmes lehet-e az Occupy Telekom mozgalom? és a szintén kitűnő Kapitalizmus blog ma reggeli Miért tettestárs a Deutsche Telekom? c. elemzése mind azt a gondolati szálat fejti végig, hogy egy profitorientált magáncégtől oktondi dolog lenne elvárni bármilyen társadalmi felelősségvállalást – legfeljebb örülhetünk annak, ha ilyent csinál. Egyetértünk e posztokkal. Valóban, a magáncégeknek az a dolguk, hogy abból hozzák ki a maximális profitot, ami van. Amit mi teremtünk, azzal, hogy olyanokat választunk, akik teremtik, nem állítunk ellenük olyanokat, akikről elhinnénk, hogy másként csinálnák. Ha Magyarország kormánya a hazai reklámpiac legfontosabb megrendelője, és saját politikai szimpátiái alapján, vagy politikai terveinek részeként irányítja e megrendeléseket a piaci alapú és/vagy haveri cégeknek (megjegyzem, ezt minden kormány csinálja, Orbán előtt is ment ez, legfeljebb a mérték nem mindegy), akkor igyekeznek úgy tenni, hogy ők is haverok legyenek. Vannak nekik érdekeltségeik mindenhol a harmadik világtól Berlinig, tudják pontosan, hogy hogy megy ez, és hol mennyire kell becsomagolni. Nincs ebben vita.

A Deutsche Telekom egyetlen ponton fogható az ügyben, ha ugyan egyáltalán. A tulajdonosi struktúráján keresztül. A DT 31,9%-a közvetlenül vagy közvetve német állami tulajdon. A német állam pedig nem egyszerűen egy klasszikus profit- és csak profitorientált részvényes. Az államok nem azért tartanak stratégiainak nevezett tulajdonrészt stratégiainak tartott vállalatokban, mert pénzt akarnak kapni az osztalékból (azért is, nyilván), hanem hogy az állam szándékait érvényesítsék a cég döntéseiben. Ismerős? Van ilyen itthon is, Orbán előző kormánya alatt is szépen be- (vissza-) vásároltunk stratégiai cégekből, ilyen szándékkal.

Nézzük csak: A DT 31,9%-ban a német államé. A Magyar Telekom 59,2%-ban A DT-é. Az Origo Zrt. száz százalékban a Magyar Telekomé. Tisztán tulajdonosi alapon és többszörösen közvetetten, de az Origo 18.9%-os tulajdonosa így a német állam, amelynek a nevében Angela Merkel CDU-vezette kormánya hoz döntéseket a cég ügyeiben is. Nyilván nem a kormány ülésein, megvan erre az ottani vagyonkezelő, akit a kormány kinevez és aki eljár. De ha gáz van, akkor nyilván megkérdezik őt is, hogy mi van?

Hírdetés

Ha gáz van. Most, amikor Európa ezzel foglalkozó nemzetei (a német abszolúte ilyen) épp a Bizottság új elnöke megválasztásához szükséges többség összehozását és ennek részlet-rezdüléseit kíséri olyan figyelemmel, mint idehaza a nép egy Barátok Közt-epizódot, akkor ez nem ügy. Igen ám, de – épp ilyen, politikailag kiélezett helyzetben – több ottani szereplő vélheti úgy, hogy kicsit faragna Angela asszony és a CDU/CSU respektjén, ha szembesíti ezzel a 18,9%-kal meg azzal is, hogy ahonnan a most már elég világosan körvonalazott poltikai nyomás jött, hát ők ugyanannak az Európai Néppárt nevű pártcsaládnak a tagjai, mint a német kormány vezetője. Ebben a pillanatban kerülne a német kormány lépéskényszerbe.

Ismétlem: egyetértek a fent idézett három blogposzttal: a Deutsche Telekom magától le fogja pergetni magáról a tőlünk érkező kritikát, hiszen a saját szemszögükből és a saját profitorientált részvényeseik érdekében optimálisan jártak el. Ahogy a Kapitalizmus posztja írta is, még őszintén meg is válaszolhatják, hogy mi választottuk ezt a rezsimet, ők csak alkalmazkodnak. A német állami tulajdon az egyetlen Achilles-sarok ebben a sztoriban: a jó kérdés tehát az, ami posztunk címe: Miért tettestárs a német állam? Nem tudom Angela Merkelről, de a CDU-ban senkiről sem elképzeni, hogy rábólintana a sajtószabadság megsértéséhez való asszisztálásra. Hadd legyek ennyire naív.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:


Forrás:kard.blog.hu
Tovább a cikkre »