Miért szenved minden ember? Miért érezhetjük kiszolgáltatottnak magunkat?

Miért szenved minden ember? Miért érezhetjük kiszolgáltatottnak magunkat?

Sok emberrel beszélgettem már közel 20 éves spirituális utam során. Kimondva vagy inkább sokszor elhallgatva, kimondatlanul, láttam megnyilatkozni belőlük a szenvedést, a fájdalmat és az a felett érzett kesergésüket, hogy tehetetlenül, kissé beletörődve és sokszor nagyon kiszolgáltatva élik meg életüket. Vajon mi lehet mindezek oka? Engem az foglalkoztatott mindig is, hogy miként lehet változtatni ezen a kellemetlen állapotsorozaton, a csüggedő hozzáálláson, az elgyengülő életerőn és a gyötrő kiszolgáltatottságon.

Sok ember már csak akkor tudatosítja magában, illetve akkor szembesül szenvedéseivel, amikor azokat nem tudja sehogyan sem kikerülni, amikor nem tud kitérni előlük, mert betegség, veszteség vagy valamilyen baj formájában markánsan megmutatkoznak. Pedig mindig apróságokból tevődik össze a „baj”, a „probléma”, a „kudarc” vagy a diszharmónia bármilyen megnyilvánulási formája.

Mi áll ezek hátterében? Az önismeret hiánya.

 

Magyarul, ha valaki szenved a sorsútján való haladása során – ez nem egyenesen arányos a problémák mennyiségével, mivel van, akit a problémák doppingolnak és motiválnak –, akkor valamit nem ismert fel magában, illetve valamit nem a valóságnak megfelelően lát. Tehát lehet, hogy abban a tévhitben él, hogy neki igaza van – kvázi ő jól tudja, jól látja a dolgokat –, ámde akkor is szenved és kínlódik.

A harmonikus életszemlélet egyik ismérve, hogy nem szenvedünk. Ha pedig szenvedünk, akkor az az életszemlélet nem harmonikus, vagyis nincs összhangban a belső világunk a külsővel, a lenti világunk a fenti világgal, az emberi mivoltunk a határtalan lelki lényünkkel.

Mi a megoldás?

Mivel a határtalan lényünk egy örökkévaló és megváltoztathatatlan isteni mag, így csak egyetlen megoldási stratégia kínálkozik: nekünk kell átalakulnunk. Mi változtassunk meg valamit önmagunkban. Ehhez viszont mindenféleképpen önismeretre van szükségünk.

 

A világ, de leszűkítve a világfolyamatokat a sorsunkra, fogalmazzunk inkább úgy, hogy mi ugyanis éppen itt és most történünk. Tehát az életünk, de még a testünk sem statikus a szó klasszikus értelmében, hanem egy történés, egy folyamat, egy megélés, egy élmény, egyfajta zajlás, egyfajta dinamizmus. Álláspontom szerint ezért potenciálisan és de facto minden pillanat egy újjászületés. Kérdésem már csak ennyi: ki vagy mi születik bennünk újjá?

A helyes vagy a helytelen?

A múlt vagy valami más?

Az értékteremtő vagy a vacak?

A ragaszkodás vagy az elengedés?

A nemes vagy a nemtelen?…

 

Hírdetés

Tudattalanul végzett megannyi folyamatunkat kezdjük el beemelni a tudatosságunk hatókörébe, hogy megismerhessük, szükség szerint megváltoztathassuk, illetve kiélvezhessük. Hiszen az életben lét csodálatos szintekre emelhető, de ez csak akkor adatik meg számunkra, ha énünket megszabadítjuk minden rárakódott éntelenségtől. Éntelenség az, ami bennünk tudattalan: ami elhitetheti velünk, hogy a részünk – például tulajdonságunk, jellemvonásunk, szokásunk, akaratunk, vágyunk, elhatározásunk stb. –, de valójában nem tartozik szervesen hozzánk, ezért elhagyható, levethető.

Minden rossz tulajdonságunk és szokásunk addig tud csak uralkodni rajtunk, amíg azonosulunk velük. Amint rádöbbenünk, hogy ezek nélkül is tudunk létezni, mi több, jobb létmódba tudjuk emelni magunkat, máris elindultunk a levedlésük útján.

 

Az önismeret azért önismeret, mert csak akkor következik be, ha saját szellemi és lelki erőfeszítéseket teszünk. Hol keressük a válaszokat? Ezek után már nyilvánvaló módon nem kell külön ecsetelnem, hogy önmagunkban! A valósággal, az Élettel, a Mindenséggel összhangban levő személyes válaszaink megtalálása, a szenvedés feloldásának egyik legkövethetőbb és leginkább alkalmazhatóbb módszere.

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)Bel- és Külföldi zarándoklatainkona Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott IstentiszteleteinkenSzer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)Főnix programunkonÉbresztő Táborunkban

 

Bővebb információ:

[email protected][email protected]

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

 

 

Szeretettel,

Száraz György

 

Boldog napot!

The post Miért szenved minden ember? Miért érezhetjük kiszolgáltatottnak magunkat? appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »