Miért növekszik olyan gyorsan a papír ára?

Miért növekszik olyan gyorsan a papír ára?

Azt gondoljuk, hogy a papírt leginkább csak írásra vagy éppen nyomtatásra használják, pedig jóval több helyen van jelen a mindennapi életünkben, s a modern idők hozta változások miatt az igény is egyre nagyobb iránta.

Ez pedig a piaci viszonyokat ismerve áremelkedést is okoz. Az egyik felmérés szerint 2020 eleje óta csaknem kétszeres szintre duzzadt a papír ára, amely egyrészt összefügg a járvány okozta online rendelések számának növekedésével, s azzal is, hogy a műanyagot sok országban már papírral helyettesítik.

Erre a cserére a csomagolóanyagok esetében kerül sor, amely már a papírgyártás 65 százalékát teszi ki. Ezért aztán nyilvánvaló, a kiszállítások óriási sebességű növekedése hatalmas keresletet generált a papír iránt is, miközben az irodai vagy grafikai papír szerepe egyre csökken.

Hírdetés

Az online eladás szerepe a kereskedelemben pedig a járványhelyzettől függetlenül is növekszik, csak a gyarapodás üteme a kérdéses. A bezártsággal jellemzett hónapok viszont elindítottak egy olyan folyamatot, amely során az emberek egyre nagyobb része fedezte fel, mennyi mindent lehet vagy érdemes a világhálón keresztül megvásárolni. A jelenlegi trendek mellett viszont az is egyértelmű, hogy a papír árának növekedése hatással lesz a szállítással összefüggő költségekre is, mert a kartonba csomagolás költségei emelkedni fognak.

A legnagyobb szlovákiai papírgyár, a rózsahegyi üzem is komoly befektetéseknek köszönhetően éppen a kartonpapírban látja a jövőt, de esetében is nagy kérdés az energiaárak emelkedésének kompenzálása az állam részéről.

Ha ezekre nem kerül sor, akkor kérdéses, hogy mennyire tudnak versenyképesek lenni, másrészt viszont azt is ki kell emelni, hogy a drágább energia további áremelkedést okozhat a papír esetében is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »