Miért nincs elég kamionsofőr?

Miért nincs elég kamionsofőr?

Amikor elkezdődött a koronavírus-járvány, a kereskedelmi forgalom alábbhagyott. A szállítmányozók leállították a teherautóparkjaik felújítását, hogy csökkentsék a kapacitásfelesleget. Munka nélkül maradtak azok a sofőrök is, akiket most szívesen látnának a logisztikai cégek a piacon.

Közben hiánycikk lett ugyanis a teherautó-sofőr. Amíg ugyanis a gazdaság enyhén megélénkült, a teherautó-sofőrök egy részéből futár lett. Azokra ugyanis a járvány legnehezebb időszakában is szükség volt. Sőt, akkor lett rájuk igazán szükség. Másrészt pedig a fiatalok egy része több időt szeretne otthon tölteni, ahelyett, hogy járgányával a nemzetközi autósztrádákat koptatná.

Ráadásul a teherautó-sofőrök még élénken emlékeznek a határokon előforduló bonyodalmakra, amelyeket a járványhelyzet okozott. Szerbiából és Ukrajnából is egyre kevesebben érkeznek hozzánk, hogy itt aztán volán mögé üljenek. Az egyre több európai szabályozás elveszi a kedvüket az Unió útjain való autózástól.

Legújabban a szüneteiket egy szállodában kell eltölteniük, a kamion leparkolása azonban gondot jelent, a szálloda előtt nem lehet azt ugyanis leparkolni, mivel a szállodai parkolóhelyek nem ennek megfelelően vannak kialakítva”

– nyilatkozta a e.denníkn.sk portálnak Ivana Košianová Szlovákia és Csehország szárazföldi szállítmányozási klasztermenedzsere. „Ez azt jelenti, hogy őrizetlenül kell hagyniuk valahol a kamiont, ahol van hely. És ez bonyolult, ha a járműért is ők felelnek, amit a drága árukkal telepakolva egy parkolóban kell hagyniuk” – mondta. Košianová szerint

a sofőrhiány problémája egyelőre még nem olyan mértékű, hogy az ügyfelek jelentősen megéreznék azt, de a jövőre nézve mindenképpen kihívást jelent ennek a problémának a megoldása.

A szállítmányok mennyisége jelenleg ugyanis még mindig nem éri el a 2019-es járvány előtti év szintjét. És nemcsak az autógyártók és elektronikai cikkgyártók életét megnehezítő hiányzó chipek nyomták rá a jelenségre a bélyegüket.  „Csak a chipekről beszélünk a legtöbbet, mivel végeredményben azt eredményezik, hogyha valaki olyan mosógépet vagy telefont szeretne vásárolni, ami éppen nincs raktáron, akkor tovább kell azokra várnia a megszokottnál” – magyarázza a menedzser.

Európa-szintű probléma a sofőrhiány

Valójában azonban ma már hiány van gumiabroncsokból, műanyag granulátumokból, az AdBlue adalékanyagból, a magas gázolajárak formájában jelentkező bonyodalmakról már nem is beszélve. Miközben a világ még mindig nem jött ki a konténerválságból, ami miatt az ázsiai árukra vagy alkatrészekre még további két-három hetet kell várni. És a Szuezi-csatorna blokádja is csak bonyolította a helyzetet, és nem segítettek azok a hajók sem, amelyek Afrika megkerülésével próbálták megoldani a problémát.

Hírdetés

Ha mindezt összeadjuk, akkor egy logisztikai csomót kapunk, amelyet nem lehet egyhamar kibogozni.

Új megoldáspkat kell találni, de őszintén szólva nem sok van belőlük. Egy-két évbe is beletelhet, amíg a piac stabilizálódni kezd”

– fűzte hozzá Košianová. Ebből az egészből a vevő egyelőre elsősorban a magasabb árakat látja, mivel nagyobb mértékben megemelkednek az input költségek, mint a gépjárművezető ára, a gázolaj rendkívül dráguló ára, de hozzájárul ehhez az utóbbi hetekben az adalékanyag hiánya, amelynek ára egyik napról a másikra 150-200%-kal is emelkedett.  Mindez aztán megmutatkozik az áru árában, amit a vevő a pultokon lát. Illetve azt tapasztalja, hogy sokkal hosszabb ideig kell várnia egy-egy termék vagy alkatrész kiszállítására, amit elsősorban az összetevők hiánya okoz. Meg részben a gépjárművezetők hiánya is.

Napjainkban a teherautó-sofőrök hiánya Európa-szerte probléma, amely évről évre elmélyül.

Nagy-Britanniában robbant, sokáig azt hittük, bennünket nem ér el. De ott a fő problémát a Brexit és a kapcsolódó törvényi és adminisztratív bonyodalmak jelentették, amelyek hirtelen sofőrhiányt okoztak, szinte egyik napról a másikra. Nagy-Britanniában a teherautósofőrök jó részét a külföldi sofőrök képezték, de senki sem sejtette, hogy a Brexitnek ilyen negatív következményei lehetnek. Sokan nem is tudatosítják ezt, de ha nincs közlekedés, akkor nincs áru a boltokban sem, és az alapvető élelmiszerek is hiányozni fognak.

Az említett okok mellett a sofőrhiány legfőbb oka, hogy a sofőrök az Unió helyett a Szlovákián belüli vagy a környező országokban, például Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban való teherautóvezetést részesítik előnyben,

mert gyakrabban szeretnének otthon lenni, és nem szeretnének 1-2 hetes műszakokat húzni az otthonuktól távol. Persze a nemzetközi közlekedéssel járó bonyodalmak is megtették a magukét, mint például a különféle korlátozások, a gyakori rendőri ellenőrzések, a parkolók hiánya az éjszakai és hétvégi szünetek miatt és egyebek. Az ukrajnai és szerbiai sofőrök is találtak maguknak otthon munkát, ott is változott a helyzet, több a munkalehetőség ott is, így aztán fokozatosan csökken az emberek motivációja, hogy hazájukon kívülre menjenek dolgozni. Főleg a fiatalabb sofőrök körében az a tendencia, hogy inkább otthon maradnak, még ha valamivel kevesebbet is keresnek, de tartalmasabb magánéletre vágynak.

A nemzetközi teherautó-sofőr szakma önmagában is meglehetősen igényes, és az egyéb bonyodalmak fokozódása sem válik a javára.

Ráadásul a munkavégzés ellenőrzésének egyéb feltételei is szigorodnak, a sofőrök már nem tölthetnek annyi időt az Unióban, mint korábban, így azokat, akik korábban a magasabb fizetés miatt végezték ezt a munkát, ez is eltanácsolja ettől a szakmától.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »