Miért nem jó ötlet az országos tesztelés? A szakértők elmondják

Miért nem jó ötlet az országos tesztelés? A szakértők elmondják

Igor Matovič kormányfő a hét elején a járványhelyzet tarthatatlanságára hivatkozva bejelentette, jövő hétvégén újabb országos tesztelés következik. A miniszterelnök ötletét sokan bírálták, köztük orvosok, járványügyi szakemberek, ám ő a kritikákat egy kézlegyintéssel elintézte, mondván: aki kétségbe vonja az országos tesztelés szükségességét, az vagy hazudik, vagy az emberek életével játszik. Vajon tényleg ilyen egyszerű lenne a kérdés, és egyedül Matovič gondolkodik felelősen? A DennikN hasábjain szakértők mondták el, hogy nem egészen így van.

Az igazság az, hogy a tesztelés kérdését gyakorlatilag egyetlen szakember sem tartja botorságnak, így nincsenek is ellene.

Még abban is egyetértés mutatkozik a szakértők között, hogy a járvány visszaszorításának egyik leghatékonyabb eszköze lehet – de csak néhány sarkalatos feltétel mellett. 

A szakemberek úgy vélik, hogy a általános tesztelés azokban a régiókban tud a vírus leghatékonyabb ellenfele lenni, ahol a legkritikusabb a helyzet, vagyis ahol rendkívül magas a fertőzöttek száma. Jó példa erre Árva, ahol az ősszel nagyon rossz volt a helyzet, mivel azonban a régióban három alkalommal is teszteltek, sikerült lelassítani, illetve visszaszorítani a vírus terjedését. 

Hiba volt azonban az a kormányzati kommunikáció, amely úgy szólt, hogy mindez egyedül az általános tesztelésnek volt köszönhető. Szakértők szerint ugyanis ez csak az egyik oka volt a helyzet jobbra fordulásának, ehhez kellettek a kormány által bevezetett szigorítások, járványügyi intézkedések, valamint az is, hogy az emberek (miután többen elveszítették családtagjaikat, ismerőseiket) saját bőrükön tapasztalták meg a járvány valóban “sötét” oldalát.

Igor Matovič az országos tesztelés szükségességét többek között azzal magyarázta, hogy mára Szlovákia egy nagy járványgóccá változott. Szakemberek, elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez azért nincs teljesen így: az egyes régiók, járások között nagy különbségek mutatkoznak. 

A Dáta bez pátosu portál elemzői egyenes úgy vélekednek, hogy nincs értelme tesztelni azokat az embereket, akik már otthon vannak, beleértve a gyermekeket és a home office-ban dolgozókat. Éppen ellenkezőleg: elsősorban azokat kéne, akiknek nincs lehetőségük otthon dolgozni, akiknek munkába kell menniük. 

A szakemberek emellett arra figyelmeztetnek, hogy a tesztelést mindenekelőtt a magasabb kockázatú intézményekben (kórházak, idősotthonok, gyárak stb.) kellene biztosítani. És az sem mindegy, hogy milyen gyakorisággal.

Hírdetés

Peter Visolajský orvos például azt mondja, hogy mivel az antigéntesztek közismerten nem teljesen pontosak, ideális esetben a tesztelést hetente legalább háromszor meg kéne ismételni – nem csupán egyszer.

Igor Matovič már a jövő hétvégén akar tesztelni, az akciót pedig addig folytatná hétről hétre, amíg a pozitív esetek száma fél százalék alá nem csökken az egyes járásokban. Szakemberek szerint azonban ez a “menetrend” nem tartható. Már csak azért sem, mert nincs elég antigénteszt az országban. Ezt maga a miniszterelnök is elismerte.

Alexandra Bražinová epidemológus szerint azonban nemcsak a kevés teszt okoz gondot, hanem az emberi (pontosabban a szakmai) erőforrás hiánya: az egészségügyi szakember kevés, és akik hadrendbe állíthatók, azok is ki vannak merülve, erejük végén járnak, ami nem csoda, hiszen hetek, hónapok óta küzdenek a vírussal a frontvonalban.

Az országos teszteléssel kapcsolatban felmerült az az ellenérv is, amely már az őszi fordulók előtt is: nevezetesen az, hogy ezzel csak újabb veszélynek tesszük ki az embereket, hiszen a tesztelés során (várakozás, sorban állás, mintavétel) nagy a kockázata a megfertőződésnek.

Egy olyan helyzetben, amikor épp az lenne a cél, hogy az emberek minél kisebb csoportokban találkozzanak, felelőtlenség egy ilyen akciót megszervezni. Hiszen jól tudjuk, hogy a mintavételi helyeken ezúttal is tömegek fognak összegyűlni

– vélekedett Alexandra Bražinová.

Matovič ezzel kapcsolatban kiemelte, az emberek idősávokba lesznek beosztva. A miniszterelnök kijelentését azonban egyelőre érdemes fenntartásokkal fogadni, ugyanis ennek részleteiről ma még nem sokat tudunk. 

Több szakember éppen ezért arra figyelmeztet, hogy sokkal inkább kellene az ország lakosságának beoltására összpontosítani, mint az országos tesztelésre, hiszen ez sem kis feladat.

Richard Kollár matematikus is azon a véleményen van, hogy az országos tesztelés önmagában nem elég, ez ugyanis csupán két vagy három héttel késlelteti a pozitív esetszámok növekedését. Szerinte a leghatékonyabb eszköz a lockdown, ezt számos külföldi példa bizonyítja.

A már idézett Peter Visolajský szerint fontos kérdés az is, hogy más, Szlovákiánál fejlettebb országok (Ausztria kivételével) vajon miért nem vették át az országos tesztelés ötletét. A világ nagy része vagy a mi kormányunk van tévedésben? – teszi fel a kérdést az orvos.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »