Miért kap kevesebb jutalmat egy paralimpikon?

Miért kap kevesebb jutalmat egy paralimpikon?

A Jobbik szerint az ép sportolókéval azonos jutalmazás illeti azokat a sportembereket is, akik a paralimpiai küzdelmeken képviselik hazánkat, és azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a londonihoz képest is alacsonyabb összeg jár majd remélt érmeseinknek.

Dúró Dóra, az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának elnöke szerint mindez azért is aggályos, mert a paralimpia egyre népszerűbb a világban, egyre több nemzet egyre több sportolója képviselteti magát: a résztvevő országok száma húsz év alatt megduplázódott.

A Jobbik szerint semmilyen különbségtétel nem fogadható el ép és fogyatékkal élő sportoló eredményeinek értékelésekor, ráadásul figyelembe kell venni, hogy a paralimpia sem ugyanaz, mint a kezdeti időkben volt: a barcelonai játékokhoz képest nagyságrendileg ezerrel több sportoló méri össze tudását Rióban.

Hazánkban a fogyatékossportra költött költségvetési támogatás nemzetközi összehasonlításban is igen alacsony, a közvélemény számára is ismertek a parasportolók nehéz anyagi körülményei, ami még inkább indokolttá tenné az azonos jutalmazást legalább négyévente egyszer.

– fogalmazott Dúró Dóra.

A paralimpiai aranyéremért

  • 17,5 millió forint,
  • az ezüstéremért 12,5 millió forint,
  • a bronzéremért 10 millió forint jár a paralimpikonoknak.

Egészséges társaik az aranyért

  • 35 millió forint,
  • az ezüstéremért 25 millió forint,
  • a bronzéremért 20 millió forintot kapnak.

Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »