Miért is csinálom ezt?

Beszélgetés a lelkésznői és a lelkésznéi hivatásról

A lelkésznői és a lelkésznéi lét kérdéseiről és megoldási kísérleteiről szól az a rendezvény, amelyet négy református lelkipásztor: Csűrös-Varga Vanda, Vágner-Varga Fanni, Rápolty Dávidné és Hekli Katalin szervez május 17-én a budapesti Ráday Házban. A program egyik háziasszonyát, Csűrös-Varga Vandát kérdeztük.

Hogyan született meg a találkozó ötlete?

Már rég felmerült bennem a vágy egy ilyen találkozó létrehozása iránt. Egy evangélikus lelkész felesége mesélte nekem pár évvel ezelőtt, hogy az ő közösségükben a lelkészfeleségek és lelkésznők rendszeresen összejárnak, kirándulnak, együtt piknikeznek. Már akkor azon töprengtem, hogy nekünk vajon miért nincs még ilyen szervezett, rendszeres találkozónk. Majd jött az elhatározás: csináljuk meg mi magunknak! Ezzel a lelkesedéssel indultam el idén januárban az évkezdő kerületi lelkészértekezletre, ahol beszédbe elegyedtem Zsuzsival (Rápolty Dávidné Bíró Zsuzsanna) és Katival (Hekli Katalin), akik osztoztak a lelkesedésemben.

Miért is csinálom ezt találkozóhoz 2023

Miért van szükség egy ilyen jellegű rendezvényre? Mivel tud többet adni a résztvevőknek a meglévő találkozókhoz képest?

Ugyan mindannyian különbözünk és más helyeken szolgálunk, de nagyon sok hasonló dolgot élünk meg a magánéletünk (gyermekeink, családunk) és a gyülekezetünk életének összehangolása mentén. Feltételezésem, hogy amire én most még csak keresem a választ, más talán már rég meg is találta és fordítva. Így aztán felmerült bennem, hogy miért is ne osszuk meg egymással a tapasztalatainkat. Emellett erőt ad a tudat, hogy más is keresi a válaszokat, szükségünk van egymás támogatására, bátorításra, és ha tehetjük, ezt meg is adhatjuk egymásnak.

Mit várnak el a legelső alkalomtól?

Bízunk benne, hogy a találkozók alkalmával szövődnek majd kapcsolatok, amelyeknek megtartó erejük lehet. Egyúttal szoros közösség születik, egy valóban támogató közeg, ahol megértjük egymás helyzetét és ahol bátran kimondhatjuk, mi nyom, mi nehéz.

Milyen irányt, célokat fogalmaztak meg?

Végre beszélgetni. Találkozni. Megerősödni a hivatásunkban. Ha valaki már talált megoldást arra, amire mi még csak keressük, akkor őt meghallgatni. Bátorítani egymást. Megismerni egymást. Tartani egymást. Imádkozni. Kell ennél több?

További információk az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Jelentkezni az alábbi linken lehet: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSctKQhVGKz.../viewform...