Miért hiányzott Belica nyitrai megyefőnök a miniszteri megbeszélésről?

Miért hiányzott Belica nyitrai megyefőnök a miniszteri megbeszélésről?

Szlovákiai új pénzügyminisztere szerdán fogadta az ország nyolc megyéjét tömörítő SK8-as csoport vezetőit, az egyes megyék elnökeit. Meglepetésre a Nyitra megye önkormányzatát nem annak első embere, Milan Belica (Smer-SD) képviselte, hanem egyik helyettese, Igor Éder (független).

Vajon mi lehetett az a halaszthatatlan ok, ami miatt a megyei önkormányzatokat a koronavírus-járványban létfontosságúan érintő megbeszélésre nem ment el Belica elnök? Nem is beszélve arról, hogy a pénzügyminiszternek már csak a protokoll előírásai alapján is a vendégül látott intézmények első emberei a megfelelő partnerei.

Kérdésünkkel megkerestük a nyitrai önkormányzati hivatal sajtóosztályát, ahonnét a megyeelnök távollétét firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy más, fontos ügyek intézése miatt maradt távol a pozsonyi találkozóról.

Azt viszont, hogy mi volt ez, a pénzügyminiszteri találkozónál is fontosabb megyei ügy, nem tudtuk meg.

Hírdetés

További kérdésünk az volt, hogy

Belica elnök vajon akadályozva van-e valamilyen módon a munkavégzésben, hiszen lássuk be, 70 évesen, rizikósabb korosztályúként a távolmaradása érthető is lenne.

Olga Prekopová, a megyelnök szóvivője cáfolta ezt, és megerősítette, hogy Milan Belica a szokásos módon ellátja hivatali teendőit. 

Felmerül a kérdés, ha Milan Belicát helyettesíteni kell, akkor a megyei testületi döntései érvényesek lesznek-e? Illetve, azok a dokumentumok, amelyeket Belica aláírásával kell elsődlegesen ellátni, a helyettese kézjegyével is jogszerűekké válnak-e? Csenger Tibor mindkét lehetőséget megerősítette, tehát

ha Belica igazoltan maradna távol a testületi ülésektől, akkor helyét első helyettese, Marián Kéry (Sme-SD) veszi át.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »