Miért forog a sírjában Iancu?

Éppen témát kerestem egy „aktuálishoz”. Ezért aztán végigolvastam legalább kéttucatnyi hazai és külföldi lapot, végigzongoráztam az interneten fellelhető összes időszerű politikai hírt, és már-már egyfajta filozofálásba kezdtem volna az államelnök ismét aktuálissá vált extra költekezéséről vagy arról, hogy a parlament a vakáció idejére több mint háromszázezer euróra vásárolt fűnyírót és kerti szerszámot, netán arról, hogy egyesek – kísértetiesen idézve a ‘90-es évek hangulatát – ismét kongatják a vészharangot, hogy „eladták az országot”, vagy a mindig időszerű, a hatalom legmagasabb berkeiben virágzó korrupcióról, amikor egy helyi, szolidaritásra szólító „felhíváson” akadt meg a szemem.

A felhívás aláírói a helyi Avram Iancu, illetve az Alexandru Papiu Ilarian elnevezésű román kulturális egyesületek, amelyek rettenetesen „aggódnak” a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium sorsa miatt, amelynek a működését – szerintük – konfliktusok sora akadályozza.

Nem kell ahhoz csillagjósnak lenni, hogy kitaláljuk, az áldatlan helyzet oka az, hogy az épületet „csalárd” módon visszaszolgáltatták az „úgynevezett”, és a fentebb említett kulturális egyesületek szerint törvénytelenül megalakult Római Katolikus Státusnak, illetve az, hogy létrehozták – minő botrány! – a katolikus gimnáziumot egyes „aljas, áruló, fafejű” és hasonló jelzőkkel illetett románok és „nemtörődöm” illetékes intézmények.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »