Miért épp Brüsszel?

Miért épp Brüsszel?

Ezek Belgium újkori történetének legsötétebb napjai a világháború óta – mondta egy belga politikus tegnap a 31 halálos áldozatot és 230 sérültet követelő terrorista-támadássorozatban Brüsszel szívében. A támadásokat az Iszlám Állam (IÁ) vállalata magára.

 

Az IÁ tudatosan a legérzékenyebb célpontot választotta ki a párizsi merényleteket követően: Brüsszelben találhatóak az EU legfontosabb szervei, a NATO európai központja, más nemzeti szervezetek és vállalatok székhelyei, és természetesen a belga kormánynak is Brüsszel ad otthont.

 

A BBC hírportál szerint a belga fővárost nem csak a jelentős célpontok miatt választották a merénylők. Belgiumban ugyanis évek óta tevékenykednek iszlamista csoportok, és több száz belga állampolgárt csábított át az IÁ, hogy Szíriában és Irakban harcoljanak.

 

Bár több európai nagyvárosban is tartózkodnak (többé kevésbé bizonyítottan) iszlamista sejtek, de ezek épp Brüsszelben voltak a legaktívabbak, annak is nyugati külterületein, főképp Molenbeek-ben, ahol jelentős marokkói kisebbség él.

 

Több terrorista, akik részt vettek a tavaly novemberi párizsi merényletekben (130 halott), Molenbeek-ben él. A párizsi terrortámadások irányítója, Salah Abdeslam, a véres esmények után egy nappal visszatért Belgiumba, és március 18-i letartóztatásáig Molenbeek-ben tartózkodott.

 

Az nem tisztázott, hogy tervezett támadásról, vagy Abdeslam letartóztatása miatti megtorlásról szóltak-e a tegnapi brüsszeli merényletek. Tény azonban az Abdeslam elfogása komoly veszteséget jelentett az IÁ számára, ugyanis az elfogott terrorista volt a merényletek logisztikai ellátója.

 

A kérdésnek azonban van egy politikai vetülete is. Nő az elégedetlenség az EU-ban, és nem csak a migránsok, hanem a politikai garnitúra tehetetlensége miatt is. Nem véletlenül erősödtek Európa-szerte a szélsőséges csoportok. A nyugat-európai államok tehetetlensége ugyanakkor kérdésessé teszi, hogy képesek-e egyáltalán megoldani a migránsválság, a gazdasági válság és az ukrán válság problémáját.

 

Bloomberg.com, BBC, Körkép.sk

Nyitókép: BBC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »