Miért együnk mindennap rozmaringot?

Miért együnk mindennap rozmaringot?

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány pedig a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli. Lássuk, miért érdemes mindennap beilleszteni az étrendünkbe!

A rozmaring nagyszerű hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve a hangulatunkat is, sőt a kutatók szerint akár az Alzheimer-kór és a hasonló degeneratív betegségek ellen is véd. Cseppentsünk néhány csepp rozmaringolajat egy zsebkendőre, és vigyünk magunkkal, és ha olyan helyzetbe kerülünk, szagolgassunk meg – írja a Házipatika.com.

Azokban az időszakokban, amikor fokozott agyműködésre van szükségünk (például vizsgaidőszakban), igyunk naponta két-három csésze rozmaringteát. Emellett a rozmaring nyugtató, stresszoldó, kiegyensúlyozó hatással is bír: ha egy órát olyan környezetben töltünk, ahol rozmaring illóolajat párologtatnak, nemcsak nyugodtabbak, vidámabbak leszünk, de az agyunk is felfrissül.

A rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ez pedig javítja azok működését is. Ha rozmaring illóolajat valamilyen vivőolajba keverünk, és ezzel naponta átmasszírozzuk a lábunkat, akkor megelőzhetjük a rossz keringéssel összefüggő problémákat és a hideg lábakat is.

Hírdetés

A növénynek fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásai is vannak, ezért különösen jót tehet fejfájás esetén, még a migrén tüneteit is képes csökkenteni. A rozmaring illóolaját belélegezhetjük, vagy azt vivőolajba csepegtetve átmasszírozhatjuk a homlokot, halántékot is. Ha azért fáj a fejünk, mert felsőlégúti fertőzés miatt eldugult az orrunk, a rozmaringolajat forró vízbe is keverhetjük, és ezzel inhalálhatunk.

A fűszer vérkeringést javító hatásait arra is felhasználhatjuk, hogy a haj növekedését serkentsük, egészségesebbé tegyük a fejbőrt, vagy megállítsuk a hajhullást. A rendszeres használatával a fejbőr viszketését és a korpásodást is csökkenthetjük. Készítsünk erős teát rozmaringból, hűtsük kellemes hőmérsékletűre, majd ezzel öblítsük le a hajat hajmosás után. Pakolást is készíthetünk: tegyünk 8 csepp rozmaring illóolajat három evőkanálnyi felmelegített olíva- vagy kókuszolajba, majd ezt masszírozzuk a fejbőrbe. Hagyjuk hatni 5 percig, majd alaposan mossuk meg a hajunkat a szokásos samponnal.

A rozmaringnak gyulladáscsökkentős hatásai is vannak, ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. Készítsünk erős teát a fűszerből, áztassunk bele egy tiszta törülközőt vagy textilpelenkát, majd tegyük az érintett területre, 10-15 percre, vagy amíg a textil ki nem hűl. Egymás után többször is megismételhetjük.

A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. Igyunk naponta két-három csésze rozmaringból készült teát, főként a őszi-téli időszakban, amikor gyakoribbak a felső légúti fertőzések.

A rozmaringnak emésztésjavító hatásai is ismertek, megelőzi a gázképződést és a puffadást, valamint a székrekedést is. A rozmaringteát különösen azoknak érdemes fogyasztani, akik étvágytalanságban szenvednek, vagy nehezebben emésztik meg a zsíros ételeket. Ha pedig két evőkanál vivőolajba 5 csepp rozmaringolajat teszünk, majd ezzel átmasszírozzuk az alhasunkat, sokat javíthatunk a székrekedés miatt kialakuló kellemetlen érzéseken.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »