Miért csalódtak a reális zöldek Süli János miniszterben?

Tisztelt Juhos László!

A Reális Zöldek Klub „Süli János alkalmas miniszternek!” című, az MTI OS-hez mai napon eljuttatott közleményével kapcsolatban tájékoztatom Önt, hogy közleményük az OS szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14. 7. pontjába ütközik, ezért azt nem áll módunkban kiadni.

Felhívom továbbá a szíves figyelmét arra, hogy a szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét!

Üdvözlettel:

Gianone Péter

OS

A Reális Zöldek Klub közleménye

Budapest, 2017. április 20., csütörtök (OS) – Süli János alkalmas miniszternek!

Az Országgyűlés 1996-ban kötelezővé tette, hogy az atomenergia alkalmazásával összefüggő alapvető, tudományos, technikai és egyéb ismereteket – a kockázatokra is kiterjedően – oktatni kötelező.

Az a polgártársunk, aki 1996-ban kezdte meg az iskolát, az ma 27 éves, aki a középiskolát, ő 35, aki felsőfokút, csaknem 40 éves.

Hírdetés

Sajnos a negyven év alatti polgártársaink a közép- vagy a felsőfokú képzésben, de még alapismeretekben sem részesültek az atomenergia nemzetünk számára meghatározó felhasználásának a fontosságáról.

A Fenntartható fejlődés bizottsága, 2017. április 19-én sorra került ülésén Süli Jánost 7 igen 1 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett alkalmasnak találta a miniszteri posztra. 2016. április 18-án a Gazdasági bizottság találta alkalmasnak 9 igen 3 tartózkodás mellett a leendő minisztert.

Süli János miniszter jelölt alkalmasságának a képviselők többsége által történt elfogadásához hozzájárult, hogy a szakembernek sikerült az atomenergia alkalmazásával összefüggő alapvető tudományos és egyéb ismertekről, a kockázatokról is kiterjedően a képviselők többségét meggyőznie.

A reális zöldek szerint nagy annak a valószínűsége, hogy a nukleáris energia hazai békés felhasználásáról egyes 40 év alatti, politikusok, közszereplők, vélemény vezérek, média guruk a demokratikus közvéleményt egyoldalúan, nemzeti érdekeinkkel szemben igyekeznek befolyásolni, manipulálni a Paks II beruházásával szemben.

Juhos László, elnök

Süli János nem szakemberként tesz. Politikusként sem az elvárható módon!.

Az Országgyűlés az atomenergia alkalmazásáról szóló törvényben felismerte, hogy az atomenergia békés célú alkalmazása az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy és a tudományos kutatások számos területén elősegíti az emberiség életfeltételeinek javítását. (1996.évi CXVI. törvény)

Az 1996. évi CXVI. törvény 4§ (11) bekezdése szerint:

„Az atomenergia alkalmazásával összefüggő alapvető, tudományos, technikai és egyéb ismereteket – a kockázatokra is kiterjedően – oktatni, valamint a közszolgálati hírközlés, a közművelődés útján az állampolgárokkal rendszeresen ismertetni kell.”

Az Országgyűlés által 1996-ban kötelezővé tett jogszabályi elvárás nem teljesül, sem az oktatás, sem a közszolgálati médiaszolgáltatás műsorszolgáltatása területén.

Az atomenergiáról szóló törvény 38. § szerint a radioaktív hulladék, kiégett üzemanyag tárolása és elhelyezését a tudomány legújabb igazolt eredményeivel, a nemzetközi elvárásokkal, valamint tapasztalatokkal összhangban végezhető.

A REÁLIS ZÖLDEK és a Paksi Energetikai Kerekasztal közös álláspontja szerint a KNPA-t nagyon bőkezűen látták el pénzforrásokkal, avagy, a szakemberek az indokoltnál költségesebb műszaki megoldásokat választottak.
Ezt a véleményünket a kis- és közepes- ill. a nagyon kis-aktivitású hulladékok elhelyezésére szolgáló tárolók beruházási költségeinek mindegyikére állítjuk.

Reális veszélyét látjuk annak, hogy Paksot 2×1200 MW teljesítménnyel bővítjük, miközben 1000 MW teljesítményt eltemetünk.

Kiadó: Reális Zöldek Klub


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »