Miénk a Világ! (2)

Miénk a Világ! (2)

A második részben Halász Judit a főiskola utáni évekről, s énekesi karrierjének kezdeteiről beszélt.

(az első rész ITT olvasható)

A színházi életben nem sok zenés darabban kaptam szerepet. Még Pécsett játszottam, amikor Várkonyi Zoltán meghívott a Vígszínházban műsorra tűzött, Csiky Gergely Az udvari kalap című háromfelvonásos vígjátékába, ahol énekelnem is kellett. A darab zeneszerzője Gyulai Gaál János volt. Egy másik előadásra is jól emlékszem, Dóczi Lajos Csók című zenés vígjátékában játszottam az egyik főszerepet, a darabot 1968-ban mutatta be a Pesti Színház Marton László rendezésében, a betétszámokat a Fényes Szabolcs – Szenes Iván páros szerezte. Akkoriban egyébként nem volt még természetes, hogy egy fővárosi színház minden évben bemutasson egy zenés darabot.

Hírdetés

Amikor első filmünket, az Esős vasárnapot forgattuk főiskolás osztálytársaimmal 1962-ben, megismerkedtünk a későbbi Illés-együttes tagjaival, mivel ők is játszottak a filmben. Nagyon tetszett a zenéjük, s különösképpen Bródy János szövegeit kedveltem. Később, különböző televíziós műsorokban is találkoztunk, s összebarátkoztunk. Olyannyira, hogy megkértem Bródyt, szerezzenek nekem egy dalt. Kérésem süket fülekre talált, mivel ők csak saját maguknak, s néha Koncz Zsuzsának írtak számokat. A kívánságomat egyszer megismételtem. Bródy leemelt a könyvespolcról egy Weöres Sándor kötetet, lapozgatta, majd elkezdte pengetni a gitárját. Így született meg a Csiribiri című dal. A hangfelvétel a Magyar Rádióban készült, s annyira tetszett Czigány Györgynek, hogy a zenei szerkesztők gyakran beválogatták különböző műsorokba.

A következő Bródy-szám a Micimackó volt. Története a Szerelmesfilmhez kötődik. Akik látták, azok talán emlékezhetnek arra a lányra, akitől a főhős elmegy Franciaországba, hogy meglátogassa gyermekkori szerelmét. Később a férfi visszatér hozzá, s el is veszi feleségül. A szerep alakítója, Tóth Erika szerkesztőként dolgozott a Magyar Televízióban, s volt egy népszerű műsora, a Tavasz, nyár, ősz, tél. A téli műsorhoz kérte Bródyt, hogy írjon egy dalt a Micimackóból: „Majd a Halász Jutka elénekli” – felkiáltással. Bródy ismét a polchoz fordult, levette Milne művét, s megakadt a szeme az „Egy napon mikor Micimackónak semmi dolga nem akadt/ Eszébe jutott, hogy tenni kéne valami nagyon fontosat” mondaton, s megírta a ma már nagyon népszerű számot. Mivel, mint említettem, az Illés együttes idegeneket nem kísért, így ezt a Tolcsvay-trióval vettük fel. A közös munka közben Tolcsvay Laci megkérdezte, miért nem csinálunk egy lemezt, ő vállalná a dalok megírását, s Bródy talán el tudná intézni a Hungarotonban a kiadást. 

(Folytatjuk)

Csermák Zoltán/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »