Mielőtt meghalt, megfertőzte

 

Egy június végén elhunyt, zikalázas idős amerikai beteg adta át a fertőzést, egyelőre orvosi rejtély, miként terjedhetett át a szúnyog által terjesztett vírus egyik emberről a másikra – közölték hétfőn amerikai járványügyi illetékesek.

A két ember között nem volt szexuális kapcsolat, és abban a térségben, ahol élnek, nincs olyan szúnyogfaj, amely a vírust terjeszti, és az ápoló nem fordult meg olyan térségben, ahol zikajárvány ütötte fel a fejét – közölték utahi illetékesek.

“Ismereteink a vírusról folyamatosan fejlődnek, vizsgálatunk várhatóan segít megérteni azt, hogyan fertőződhetett meg ez az ember”  – közölte Angel Dunn, Utah szövetségi állam egészségügyi tárcájának epidemiológusa. Abból kiindulva, amit eddig az ügyről tudunk, nincs bizonyíték arra, hogy fennállna a zikafertőzés átadásának kockázata Utah állam lakosai között – tette hozzá az illetékes.

Az idős férfi június végén halt meg, az után, hogy külföldön zikafertőzést kapott, hazatérve a vírus szokatlanul magas szintjét mutatták ki vérében. Halálának pontos oka nem világos, mivel idős volt, és más alapbetegségei is voltak. Egyelőre nem világos, hogy a zikaláz miként járult hozzá a halálához – közölte az amerikai járványügyi központ. Az illetékesek halotti anyakönyvek felülvizsgálatakor fedezték fel a rejtélyes esetet.

A zikavírus enyhe lefolyású betegséget okoz a legtöbb fertőzött esetében. A mostani dél-amerikai járványban azonban a szakemberek kimutatták, hogy a vírusfertőzött várandós anyák agykárosodott csecsemőket hozhatnak világra.

Az Egyesült Államokban eddig 1300 ziklázas esetet jegyeztek fel, a fertőzöttek többsége külföldön, járvány sújtotta térségekben kapta meg a betegséget, 14 ember pedig oly módon, hogy szexuális kapcsolatot létesített olyannal, aki zikafertőzött térségben járt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »