Mici, Sandwich grófja és a méhek – zöld gyerekkönyvek karácsonyra

Mici, Sandwich grófja és a méhek – zöld gyerekkönyvek karácsonyra

Nagy kérdés, létezik-e olyan, hogy “jó divat”, de tény, hogy az utóbbi időben megemelkedett a könyvesboltokban a gyerekeknek szóló, szemléletformáló, fenntarthatóságról és a környezet védelméről szóló könyvek száma. Közhely, de valóban igaz, hogy legjobb ajándék a könyv, így karácsonyra készültünk egy kis gyerekkönyv ajánlóval. Igyekeztünk olyan könyveket válogatni, amelyek szakmailag elismert magyar szerzőkhöz kötődnek, vagy témájuknál és képi világuknál fogva kiemelkedőnek tartunk. Mindegyikből nagyon jó ajándék lehet!

Az utóbbi években robbanás történt a zöld gyerekkönyvek piacán, és ez az elkövetkező években csak fokozódni fog – vallja Győri Hanna, a Pagony kiadó szerkesztője, aki azt tapasztalta, a kéziratokban és a nemzetközi könyvkatalógusokban is

egyre többször jelenik meg a zöld tematika, és azon belül is leginkább a klímaválság kérdése.

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a kicsikkel való beszélgetésekben is fontos szerephez jut a környezetvédelem, ami mindenképpen pozitív fejlemény.

Győri Hanna szerint a nagy áttörés Greta Thunbergnek köszönhető, ő ugyanis végre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is meg tudta szólítani ebben a fontos témában. Ráadásul mindezt úgy tette, hogy nem hárította a gyerekekre a felelősséget, hanem rámutatott arra, hogy több területen a felnőtteknek is változtatni kell.

Itthon két könyv is megjelent Grea Thunbergről, az egyik a Móra, a másik a Pagony kiadó gondozásában, és mind a kettő nagyon sikeres lett, ami után már a kiadók is bátrabban nyúltak a témához. A szerkesztő szerint egyébként nem csak a zöld könyvek piacán érzékelhető elmozdulás, hanem az ismeretterjesztő könyvek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és ebbe jól illeszkednek a természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos könyvek.

Zöldülő ifjúság

De nem csak ismeretterjesztés zöldült be! Hanna szerint szinte túlzás nélkül lehet azt állítani, hogy

minden ifjúsági regényben megjelenik valahogy a bolygó védelme, a fenntarthatóság és a közelgő klímaváltozás, ami azt mutatja, hogy a szerzőknek is nagyon fontos ez a kérdés.

Az írók egyre többet foglalkoznak környezetvédelemmel, ami jelzi, hogy a személyes érdeklődés is megnőtt a téma iránt. Az ifjúsági történetek terén kiemelkedően népszerűek lettek a különféle disztópiák, amelyek főleg egy hamarosan bekövetkező klímakatasztrófa képét vetítik elő. A fantasy, a sci-fi, de az egyszerű iskolai regény műfajában is szinte mindig megjelenik ez a  szál, még akkor is, ha nem ez a fő történés.

A Pagony Kiadó egyébként megelőzte a korát, hiszen már több mint tíz éve megjelent náluk Gévai Csilla Nagyon zöld könyv című kiadványa, ami kifejezetten egy gyerekeknek szóló, környezetvédelmi kalauz, ami számukra is érthetővé és kézzelfoghatóvá teszi a bolygónk védelmével kapcsolatos problémákat. Azóta a Pagony is sok ilyen témájú könyvet jelentetett meg.

Győri Hanna szerint ez a tendencia még jó pár évig eltart majd, utána viszont értelemszerűen csökkenni fog. A téma és a motívum azonban valószínűleg megmarad, és mostantól a gyerekkönyvekben szinte magától értetődően jelenik majd meg a zöld tematika.

Karácsonyra könyvet, de okosan

A legjobb tanács, amit karácsonyra adhatunk, hogy mindenki próbálja meg a lehető legkevesebb haszontalan dolgot megvásárolni, szem előtt tartva a fogyasztásunk minimális szinten tartását. Ettől függetlenül természetesen a szeretteit, főleg a gyerekeket mindenki megajándékozza karácsonykor. A zöld témájú könyvek nagy száma azt jelzi, hogy a gyerekeket is érdeklik ezek a dolgok, igénylik az erről való beszélgetést, és a családokban is egyre többször téma. Jöjjenek hát a könyvek!

AMIKOR A KUKÁK VILÁGGÁ MENTEK – MESÉK A ZÖLD JÖVŐÉRT

Ezt a kötetet azért ajánljuk szeretettel, mert abszolút kortárs! 24 ma élő író meséjét tartalmazza, akiket kifejezetten arra kért fel a kiadó, hogy a környezetvédelemről és a Föld jövőjéről írjanak meséket. A könyvben az a legjobb, hogy mindenki a környezetvédelem egy egészen más szeletét fogta meg: van akinek az állatok védelme fontos, van, aki  az emberi cselekedetekre helyezi a hangsúlyt. Mivel minden író máshogy nyúl a témához, a mesék hangulata eltérő, és nem biztos, hogy minden gyereknek mindegyik bejön. Fontos tudatosítani, hogy ezek nem esti mesék, hanem inkább beszélgetős történetek!

Móra Ferenc Könyvkiadó, 3990 Ft

GÉVAI CSILLA: NAGYON ZÖLD KÖNYV

Igazi klasszikus a témában, mint már említettük. De azt is hozzá kell tenni, hogy inkább nagyobb gyerekeknek ajánljuk, hiszen bizonyos témákat kifejezetten részletesen elemez, ami kisebb gyereket nem biztos hogy leköt. De ebben segít a könnyed, kifejezetten gyerekeknek szóló hangnem. Ez nem mese, hanem ismeretterjesztő könyv, ami egészen pontosan elmondja, mi az az ökológiai lábnyom, a szén-dioxid és az üvegházhatás. Gévai Csilla nem csak író, hanem illusztrátor is, ehhez a könyvhöz is fantasztikus, egyedi stílusú illusztrációkat készített, – bár ezek sem éppen gyerekesek. Az biztos hogy ebből a könyvből a felnőttek is nagyon sokat fognak tanulni. Még azok is, akik azt hiszik, ők környezetvédelemből profik.

Pagony Kiadó 2990 Ft

Hírdetés

 

AGÓCS ÍRISZ: MÁRKÓ BÁCSI KERTJE

Végre egy zöld könyv kifejezetten a kisebb óvodás korosztálynak! A Márkó bácsi kertje egy különleges sorozat első kötete. Mici, a cserfes főszereplő arra vállalkozik, hogy megmenti a világot! A gyerekek számára is érthetően és érdekesen mutatja meg, hogyan lehet fenntarthatóan és környezettudatosan élni, hogy milyen egyszerű dolgokkal tehetünk sokat a jövőnkért. Az első rész azt meséli el a gyerekeknek, miért olyan fontos, hogy vegyszerek nélkül, lehetőleg a közelünkben termeljünk meg a zöldségeket.

Pagony kiadó, 3490 Ft

 

NAGY RÉKA: BOLYGÓMENTŐ KÉZIKÖNYV SZUPERHŐSÖKNEK

Nagy Réka, azaz Ökoanyu sok könyvet írt már zöld témában, de ez az első gyerekeknek szóló könyve. “Először a kisebb korosztály volt fókuszban, de ahogy a nagyobbik lányom nőtt, konstatáltam, hogy ennek a korosztálynak, a 8-12 éveseknek kevés, elérhető szöveg született a témában. Miután a lányainkkal nagyon sokat beszélgetek ökológiai kérdésekről és az itthoni folyamatoknak ők is aktív részesei, ezért a kiadómmal közösen találtuk ki azt a  koncepciót, hogy a lányok kérdései adják a könyv szerkezetét” – mesélte nekünk Réka, aki nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy könyvével ne a szorongást növelje, hanem mutasson megoldási lehetőségeket a gyerekek számára. A könyvet egy frissen alakult, fenntarthatósági fókusszal dolgozó, kisebb kiadó, a Ginkgo adta ki.

Ginkgo Kiadó, 2990 Ft

100 DOLOG, AMIT A FÖLDÉRT TEHETSZ

Ez a könyv azért lehet jó választás, mert kreativitásra készteti a gyerekeket. 100 nagyon hasznos és érdekes tippet tartalmaz, ami szórakoztató, és közben még tenni is tudnak valamit a környezet védelme érdekében. A könyv nagyon könnyeden és röviden magyaráz el olyan alapvető dolgokat, hogy miért ne vegyünk előre csomagolt szendvicset, és miért a világ legjobb csomagolása a fagyitölcsér. Emellett bátran nyúl olyan témákhoz is, mint a menstruáció.

Teknős könyvek 1990 Ft

KALAS GYÖRGYI: SANDWICH GRÓFJA ÉS A NÁPOLYI PIZZA – KEDVENC ÉTELEINK TÖRTÉNETE

Bár a témája nem egészen a környezetvédelem, Kalas Györgyi nagyon fontos dologra vállalkozott azzal, hogy elmeséli a gyerekeknek az általuk is minden nap fogyasztott ételek történetét. Ez a könyv ugyanis közel hozza a gyerekekhez az alapanyagokat, akik megismerhetik például, milyen hosszú utat tesz meg a kakaó, amíg a bögréjükbe ér, és hogy milyen sok ember dolgozik egyetlen tábla csokoládén. De a könyv rámutat arra is, hogy ha szétnézünk a piacon, akár ötvenféle paradicsomot és burgonyát is találunk, hogy mennyi új növény érkezett hozzánk Amerikából, hogyan terem a tealevél, ami a filterbe kerül, és hogy hogyan tartósították az ételeket régen, amíg nem volt hűtőszekrény. A gyerekek szinte észrevétlenül ismerik meg a kedvenc ételeiket és ezáltal számukra is egyértelmű lesz az alapanyagok fontossága.

Pagony Kiadó, 3990 Ft

ROJIK TAMÁS: SZÁRAZSÁG

Említettük, hogy egyre népszerűbb műfaj a kamaszoknak szóló disztópia, a Szárazság is egy ilyen példa. Budapesten játszódik a 2050-es években, amikor az egész ország a klímakatasztrófa kihívásaival küzd, és már csak egy kiválasztott réteg tud gondtalanul élni a belvárosban. A kifejezetten kamaszoknak ajánlott könyvből természetesen nem hiányzik a szerelmi szál sem, ám a gimnazisták életét elég sok dolog nehezíti, amíg egymásra találnak.

Tilos az Á könyvek, 2990 Ft

PIOTR SOCHA: MÉHEK ÉS FÁK

Alig akad olyan gyerek, aki ne szeretné a mézet. De azt már bizonyára kevesebben tudják, hogyan készül ez a finom csemege. Piotr Socha lengyel illusztrátor munkája az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere volt, amit rengeteg nyelvre fordítottak le. Nem csoda, hiszen ez a könyv szinte egy művészeti alkotás – ami mondjuk az árán is látszik sajnos, de tényleg fantasztikus, a mérete pedig egy gyerek számára lenyűgöző. Bár az illusztrációké a főszerep, emellett rengeteg szöveges információt is tartalmaz. Megtudhatjuk, hogyan építenek kaptárt a méhek, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat. A szerző másik, hasonlóan fantasztikus műve a Fák, ami mindent elárul a fák különleges világáról.

Manó Könyvek, Méhek: 7490 Ft, Fák: 4990 Ft

BESZÉLGESSÜNK RÓLA! A BOLYGÓNK VÉDELME

A Beszélgessünk róla! sorozat minden kötetét jó szívvel ajánljuk, hiszen minden része az társadalmunk egy-egy aktuális kérdésével foglalkozik. Mindezt azonban gyerekek nyelvén, – Főleg azoknak ajánljuk, akikkel már mélyebben is lehet beszélgetni az adott problémáról, érdeklődőek, de azért még nem merültek el a témában. Nagyon tájékozott olvasóknak, ugyanis talán kevesebb új információt tartalmaz a könyv. Ki kell emelni a könyv képi világát, ami nagyon szépre sikerül, az illusztrációk fantasztikusak.

HVG könyvek, 2100 Ft

Ezt a tartalom a Nemzeti Kuturális Alap támogatásával készült.

 

Ez a poszt Mici, Sandwich grófja és a méhek – zöld gyerekkönyvek karácsonyra először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »