Michael Flynn miatt mégis rossz lehet az amerikai-orosz viszony

A nemzetbiztonsági tanácsadó bukása miatt az új kormányzat is szigorúbb lehet Moszkvával szemben – írja a Kitekintő.

Michael Flynn köztudottan jó viszonyt ápolt orosz diplomatákkal, ami elősegítette azt, hogy javuljon a viszony Washington és Moszkva közt. A tanácsadónak viszont le kellett mondania tisztségéről, így újra negatív fordulatot vehetnek a folyamatok.

Az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke – Konstantin Kosachev – egyenesen azt állítja, hogy a Flynn körüli helyzet azt mutatja, hogy Trump nem önálló, vagy az új kormányzat is ruszofóbiában szenved.

Saját Facebook oldalán így fogalmazott.

Az amerikai héják orwelli bűncselekménynek tartanak mindenféle párbeszédre nyitottságot Oroszországgal.

Általánosságban elmondható, hogy Flynn távozása után kétséges, hogy tényleg új korszak kezdődik-e a diplomáciai kapcsolatokban – ezt pedig az orosz tisztviselők is így gondolják. 

Az új külpolitikában egyértelműen a lemondott tanácsadó volt a leginkább oroszbarát beállítottságú. Oleg Morozov szerint, aki az orosz felsőházi Föderációs Tanács külügyi bizottságának a tagja, Flynn részben a saját hibáinak, részben az oroszellenes hisztinek köszönheti bukását.

Portálunk is beszámolt róla, hogy a fehér házi szóvívő legutóbbi sajtótájékoztatója is azt mutatja, hogy a várhatónál keményebb lehet az amerikai külpolitikai Oroszországgal szemben.

Fehér Ház: Trump elvárja Oroszországtól a Krím visszaadását


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »