Mi zajlik a Smerben?

Mi zajlik a Smerben?

Az amit most látunk Szlovákia történetének legsikeresebb pártájánál, a régóta egyetlen blokkba terelt „baloldal“ falának repedezése. Amely, ha Robert Fico újraindul a pártelnöki tisztségért, le is fog omlani.

Ha jobban belegondolunk, nincs ebben semmi különleges. Hiszen a felvidéki magyarokat megszólító pártokból is van vagy öt, a jobboldali, liberális, ilyen-olyan szlovák pártokról nem is beszélve.

A soha nem volt, de egységes baloldal felbomlása

A szlovák baloldal (mely értékrendileg sohasem volt baloldali, legfeljebb propagandában) így lényegében különleges volt abban, hogy egypártrendszert tudott létrehozni, mi több, választási ciklusokon keresztül fenntartani. És ez volt a kormányzásuk sikere, mely lehetővé tette, hogy 12 éven keresztül irányítsák Szlovákiát (és kellően tönkre is tegyék ezalatt az országot.) A Smer abból a szempontból  is különleges volt a szlovák politikai térfélen, hogy konfliktusait sikerült házon belül tartania. A sajtóban sem mentek ölre egymással a párt meghatározó politikusai.

Ez változott meg a legutóbbi parlamenti választások óta, mely végérvényesen megmutatta, hogy a Smernek a jelenlegi felhozatal és vezetés alatt ennyi. Ahonnan már csak lefelé vezet az út.

Hacsak…

Hírdetés

Fico a múlt, Pellegrini a jövő

Robert Fico sokszoros miniszterelnök nagy hibája, hogy nem képes elfogadni az idő múlását. Nem bírja megemészteni, hogy a Smer túléléséhez és újbóli kormányzása érdekében vissza kellene lépnie. Mert korruptálódott, mert vér tapad a kezéhez, mert kiégett, mert elvesztette az oligarchák bizalmát, mert már saját káderei sem bíznak benne, mert…

A Smeresek számára Fico a múlt, Pellegrini pedig a jövő. Ezt mutatják az egyéni karikák eredményei is. Erről szól az elmúlt napok palotaforradalma, ez a magyarázata az évek óta nem látott belső konfliktusoknak és azok leplezetlen felszínre kerülésének.

Melynek nem is nagyon lehet más kifutása, mint a szlovák baloldalinak nevezett egypártrendszer felbomlása, és Pellegrini vezetésével egy új, liberális, szociáldemokrata párt színre lépése. Új időszámítás kezdődött a baloldalon.

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »