Mi vár ránk a fűtési szezonban? Üresek a tározók

Mi vár ránk a fűtési szezonban? Üresek a tározók

Teljesen leapadtak a gáztartalékok a fűtési idény végére. Már kevesebb mint 200 millió köbméter gáz van az összesen 4,3 milliárd köbméter kapacitású, állami kézben lévő kereskedelmi földgáztárolókban. Idén először az állami tulajdonú Főgáz Zrt.-nek kell feltöltenie a készleteket, miután ősztől egyedül ez a cég szolgálja ki a hazai háztartásokat. A becslések szerint 150-200 milliárd forint értékű gázbeszerzésre várhatóan lesz forrása a társaságnak, miután extraprofithoz jut a nonprofit működésűnek beharangozott állami vállalat.

Szinte teljesen kiürültek a fűtési idény végére a hazai földgáztárolók. Jelenleg mindössze 4,4 százalék körüli az állam kezében lévő kereskedelmi földgáztárolók feltöltöttségi szintje – derül ki a Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból. Így kevesebb mint 190 millió köbméter gáz van az összesen 4,3 milliárd köbméter befogadóképességű négy föld alatti tárolóban. Ez a mennyiség a közepesen hideg napok gázigényét csupán néhány napig fedezné. A tárolók töltöttségi szintje idén április elején volt a legalacsonyabb, csak 3,5 százalékos, ami megközelítőleg 150 millió köbméter gázmennyiséget jelent.

Az idei év lesz az első, amikor az állami vállalatnak kell feltöltenie a kereskedelmi tárolókat. Miután ősztől az állami kézben lévő Főgáz Zrt. lesz az egyetlen lakossági gázszolgáltató, mert az árkorlátozásokkal veszteségessé tett nemzetközi hátterű társaságok elhagyják a háztartásigáz-piacot. Az eredetileg mintegy 800 ezer fővárosi felhasználót ellátó Főgáz ügyfélköre így tavaly augusztus óta duzzad. Akkor a Magyar Telekom csaknem 60 ezer földgázfogyasztóját vette át az állami társaság. Ezután január elejétől a korábban az E.ON német energetikai konszern magyar leányvállalataihoz tartozó 600 ezer lakossági földgázfogyasztó került át az állami céghez. A francia hátterű GDF Suez mintegy 750 ezer fogyasztóját július 1-jétől látja el majd a kormányzati gáztársaság. A Tigáz Zrt. 1,2 millió fogyasztóját pedig legkésőbb idén októberig vonja a szolgáltatási körébe a Főgáz. Így az állami gázipari társaság a következő fűtési idénytől több mint 3,4 millió lakossági fogyasztó gázszolgáltatója lesz.

A jelenleg érvényes törvények szerint a háztartásokat ellátó gáztársaságoknak előre be kell tároltatniuk ügyfeleik téli fogyasztásának 60 százalékát. Ősztől ez a kötelezettség is a Főgáz Zrt.-re hárul. Az ország teljes éves gázfogyasztása 8-10 milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti menynyiség. Így a tárolók feltöltése nem kis kiadással jár majd, mivel becslések szerint a szükséges gázmennyiség felvásárlása a jelenlegi nyomott gázárakon is 150-200 milliárd forint költséget jelent – állítják hozzáértők.

Egyes szakemberek szerint lesz miből költenie a Főgáznak a gáz betároltatására. A nonprofit működésűnek beharangozott állami gázvállalat ugyanis mostanában akkora extraprofitra tud szert tenni, amekkoráról a lakossági gázpiacról kivonuló nemzetközi hátterű cégek nem is álmodhattak. A földgáz világpiaci beszerzési ára a kőolaj áresését követve az elmúlt év során óriásit zuhant. Az orosz gáz ára, amelyből a hazai szükségletek jó részét fedezzük, a korábbi ezer köbméterenkénti 300 dolláros szintről 170 dollár közelébe esett. Eközben azonban a lakosság továbbra is a magas beszerzési árak idején, vagyis 2013-ban meghatározott gázdíjakat fizeti. Amellett hogy a szolgáltató olcsóbban kapja a gázt, a fejlesztési tárca napokban kiadott rendelete szerint jelentősen megemelik a lakosságot ellátó földgázszolgáltató árrését.

Az új rendelkezés szerint eddig a 20 köbméter/óránál kisebb gázmérősöknél 516 forint volt megawattóránként a szolgáltató árrése, ezt 792 forintra emelték. Húsz köbméter/óra fölött eddig 245 forint volt az árrés megawattóránként, ez pedig 376 forintra növekszik. Ebből azonban a lakosság nem érzékel majd semmit, miután ez az árak „belső átcsoportosítását” jelenti – hangsúlyozzák szakértők. Vagyis a haszon egy része átkerül az állami Magyar Villamos Művek Zrt. gáznagykereskedő leányvállalatától az állami „kiskereskedőhöz”, a Főgázhoz.

A lakosság viszont továbbra sem számíthat a gáztarifák mérséklésére. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára ugyanis többször kijelentette, hogy nem lesz gázárlefaragás. Az extraprofitot gyűjti a kormányzat, hogy később részben abból finanszírozhassa bizonyos energetikai cégek felvásárlását, illetve a következő országgyűlési választások előtti rezsicsökkentést.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »