Mi változott a Szlovákiába való be- és kiutazásnál június 14-től?

Mi változott a Szlovákiába való be- és kiutazásnál június 14-től?

A belügyminisztérium a mai naptól kezdve változtatott a határátlépéssel kapcsolatos feltételeken. Új határrezsim, épületen belül már csak 5 járásban kötelező a reszpirátor.

Hétfőtől, június 14-től érvényes a Közegészségügyi Hivatal új rendelete, mely szabályozza a Szlovákiába való belépést. A rendelkezésben új kivételek vannak a karantén kötelezettség alól azok számára, akik zöld országból érkeznek.

Hétfőtől változik a járások covid-automata szerinti besorolása is.

A javuló járványhelyzetnek köszönhetően épületen belül már csak öt járásban kötelező a szájmaszk viselete. Ezek egyike sem magyarlakta járás. Az alábbi térképen a két piros és a három rózsaszín járásban érvényes továbbra is ez az előírás.

Változások a országhatárokon

Bővültek az izoláció alóli kivételek a zöld besorolású országokból érkezőknek. Mégpedig akkor, ha 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak fel.

További kivétel a szomszédos, zöld besorolású országból érkezők számára, hogy nem kell karanténba vonulniuk, ha 24 óránál nem régebbi antigénteszttel rendelkeznek, mely teszt a szomszédos országban vagy Szlovákiában volt elvégezve.

Változott a beoltott személy definíciója (lásd alább):

Továbbra is érvényes, hogy kötelező a regisztráció a külföldről érkezőknek, jöjjön akár zöld, piros, vagy fekete besorolású országból ITT.

Ha repülőgéppel érkezik, akkor ezen az oldalon.

További információk a határrezsimmel kapcsolatban itt.

Hírdetés

A határrezsimről szóló rendelet itt található

Rendőrségi ellenőrzések

A rendőrök folytatják a véletlenszerű ellenőrzéseket a karanténrendelkezések betartásával kapcsolatan. Ugyanúgy ellenőrzik a járvány terjedésének megakadályozására szolgáló intézkedések betartását a magyar, osztrák, csek és lengyel határszakaszokon is, a reptereket is beleértve.

A kilépési feltételekről itt olvashatunk bővebben:

Járások besorolása

Piros, másodfokú veszélyhelyzet: Kiszucaújhely és Mijava

Rózsaszín, elsőfokú veszélyhelyzet: Selmecbánya, Szakolca, Trencsén

Narancssárga, másodfokú elővigyázatosság érvényes 19 járásban: (szlovák nevekkel) Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Léva, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Rimszombat, Rózsahely, Szenyice, Sobrance, Spišská Nová Ves, Nagyszombat, Tvrdošín, Varannó és Zsolna

Sárga, elsőfokú elővigyázatosság érvényes 49 járásban: Banská Bystrica, Bratislava I.-V., Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Sabinov, Senec, Snina, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen

Monitorozás 6 zöld besorolású járásban: Breznó, Puhó, Vágsellye, Stropkov, Tapolcsány a Trencsénteplice,

További részletek például az éttermekre vonatkozó szabályokról, illetve a többi rendeletről itt:

Körkép.sk/Belügyminisztérium


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »