Mi történt a vajdasági hajógyárakkal?

Mi történt a vajdasági hajógyárakkal?

A vajdasági hajógyárak áldozatul estek a sikertelen privatizációknak: valaha sikeres exportőrök voltak, mára azonban teljesen tönkrementek.

A nagybecskereki Begej hajógyár csődbe ment, s eladását szeptember 14-ére jelentették be. A Bomex Shipyard szintén becsődölt.

Szerbiában hajóépítéssel egyedül a Sremska Mitrovica-i és a kladovói hajógyár foglalkozik, de ezek holland tulajdonban vannak. A többi vagy nem működik, vagy csődbe ment, s hajók javításából tengődik.

Az apatini hajógyár valamikor a legkorszerűbb volt az országban. Annak idején 800 munkást foglalkoztatott, s norvég megrendelésre készített óceánjáró hajókat, ma viszont egyetlen dolgozója sincs. Ha ma összeszámolnánk a megmaradt hét vajdasági hajógyárban a dolgozókat, nem lennének 800-nál többen.

A bezdáni és a monostorszegi (Bački Monoštor) hajógyárak is tönkrementek. Magánkézben vannak, s időnként hajók javításával foglalkoznak.

A Novi Sad hajógyárat a 2010-es sikertelen privatizáció után törölték a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség nyilvántartásából. A pancsovai Petroremont hajógyár szintén csődbe jutott, s vagyonát kiárusították, írja a Blic.

Nenad Dragović, a Szerbiai Gazdasági Kamara munkatársa azt magyarázza, hogy ezen iparág növekedéséhez az államnak kellene garanciát vállalnia a bankoknál, azonban ezt pont az Európai Unió (EU) nem engedélyezi, ugyanis ez az egyik feltétel a tárgyalások során. Elmondása szerint egyébként a hajógyártásban minden befektetett dinár háromszorosan térül meg.

Szerbiában 1998-ig 10 nagy hajógyár működött körülbelül 6000 dolgozóval, s évente 200 millió eurós kivitelt valósítottak meg. Ez a szám 2015-ben hatszor kevesebb volt.

„Többé a hajóépítőknek szakszervezetük sincs Vajdaságban, ennyire tönkrement minden. Egyedül Sremska Mitrovicán dolgoznak. Az állam nem készített stratégiát a hajógyártás számára. Egyedül akkor lesz valami, ha jön egy arab sejk, s 10 ezer eurót adnak neki egy munkahelyért” – mondja Slobodan Kostić, a Vajdasági Fémmunkások Önálló Szakszervezetének elnöke. (Blic)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »