Mi, magyarok – Szolgálóleányok filmvetítés

Mi, magyarok – Szolgálóleányok filmvetítés

Május 12-én kerül sor a Topolyai apácák portréja (Szerbia) bemutatásra a Magyarság Háza Mi, magyarok sorozatában. Rendező: Gazsó Orsolya/60 perc. A film utáni beszélgetés vendége: Gazsó Orsolya

Íme, az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a Te igéd szerint. Szüzesség, szegénység, engedelmesség – e hármasság jegyében élik az életüket a Miasszonyunkról elnevezett topolyai apácarend tagjai.

Mennyire zárt egy zárda? Hogyan élik mindennapjaikat az apácák? Nincs melegük kánikulában a hosszú fekete ruháikban? Hogyan képzelik el Istent? Tévéznek-e? Milyen nehézségek adódnak az életükben? Megannyi kérdés merülhet fel az emberben, ha látja valahol ennek a titokzatos világnak a képviselőit.

A film bepillantást enged az idős nővérek világába. A zárdában Cili Cica is fekete-fehér uniformist hord, akárcsak öt gazdája. Világuk rendezett és tiszta, akárcsak a lelkük és az elméjük. Szinte mindnyájan már gyermekkorban elhivatottságot éreztek Istentől a szolgálatra. Az Isten iránti vonzalom elhomályosította bennük az olyan érzéseket, mint a szerelem vagy az anyai ösztön. Mindazonáltal nem gondolkodják túl a dolgokat. Végzik a napi munkájukat, ki-ki a legjobb tudása szerint. Van, aki piacra jár és főz, akad, akinek a kertészkedés vagy a takarítás a kedvenc elfoglaltsága. Egyikük a szentmisére való ostyát süti.

Hírdetés

Bevallják, hogy időnként akadnak köztük is súrlódások, az engedelmességet sem mindig könnyű megvalósítani. De alapvetően békében és nyugalomban élnek, nemcsak lakótársak, hanem támaszai is egymásnak.

Mennyire zárt a zárda? Nem érzik magukat bezártnak. Kimehetnek sétálni, rokonokhoz is elutazhatnak. A forgatás alatt kirándulást tesznek a közeli tóhoz, sőt egy drón röptetésével is megpróbálkoznak. Ez persze különleges alkalom, nem része a napi rutinnak.

A hétköznapokon imádkoznak és dolgoznak, mint elődeik évszázadok óta.

(https://magyarsaghaza.net/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »