Mi lakik a spájzban?

Mi lakik a spájzban?

Ilyenkor, télen sokan találkoztunk már a spájzban/éléskamrában nem kívánatos kártevőkkel, amelyek az elraktározott szemes terményből, magvakból vagy a belőlük készült termékekből, száraz élelmiszerekből, aszalt termékekből, fűszerekből lakomáznak, ott élnek és szaporodnak. Számukra a spájzaink/éléskamránk optimális feltételeket biztosítanak, és folyamatosan új nemzedék jelenik meg, felszaporodnak és egyik termékről a másikra is átterjednek, és azokat is mind tönkreteszik. Sok esetbe akár teljesen elpusztítják azokat.

Az ilyen kártevőket raktári kártevőknek nevezik, ezek a kártevők – pár kivétellel – mind rágó szervvel rendelkeznek. Ide tartoznak a bogarak és lárvái, a molyok(lepkék) lárvái. Ezek a kártevők képesek a nejlon- és papírzacskót átrágni és azt elhagyni és új, általunk biztonságban gondolt terméket tönkretenni. Az ilyen zacskókon lyukakat lehet találni, amit szabad szemmel is könnyen észrevehetünk.

A kártevők vagy megvásárolt termékkel (akár bolti is lehet) rejtve akár tojás vagy lárva, báb formájában, vagy a magvak belsejében kerülhet a spájzunkba, de az ott felejtett saját termékünk is lehet a kártevők kiindulási forrása, ugyanis ezek a kártevők jól repülnek, és nyáron a számukra kedvező illatok/szagokat követve az ottfelejtett terméket megfertőzik (1-2 példány). Eleinte a jelenlétük nem vehető észre, ami az újabb és újabb megjelenő egyedszámuk miatt egy idő után már kézenfekvő lesz. Legtöbb esetben ilyenkor már nagy a baj.    

Mik is ezek a kártevők: lisztatka – Acarus siro, készletmoly  –  Ephestia elutella, lisztmoly – Ephestia kuehniella, raktári gabonamoly – Nemapogon granella, aszalványmoly – Plodia interpunctella, mezei gabonamoly – Sitotroga cerealella, fogas nyakú gabonabogár – Oryzaephilus surinamensis, gabonazsizsik – Sitophilus granarius, rizszsizsik – Sitophilus oryzae, kukoricazsizsik – Sitophilus zeamais, babzsizsik – Acanthoscelides obtectus, borsózsizsik – Bruchus pisi, kis kenyérbogár – Stegobium paniceum, nagy kenyérbogár –Tenebroides mauritanicus, kis lisztbogár – Tribolium confusum, nagy lisztbogár – Tenebrio molitor, gabona csuklyásszú –Rhyzopertha dominica, kaprabogár – Trogoderma granarium.

A kártevők közül a vidékünkön a következő kártevők jelentősek.

A zsizsik jellegzetes megnyúlt testű ormányos bogár, a testét színes kitinpáncél borítja. A legnagyobb kártételt a lárva okozza, ami a szemek (kalászos és hüvelyes) belsejét kiüregesíti, és legtöbb esetben kifejlődésükkor vehető észre a szemből való elő jövetelükkor.

Lisztbogarak közülük is a kis lisztbogár fordul elő a tárolt termékekben, amik lehetnek kalászos, hüvelyes és olajos magvak, és az őrleményeikben. Kedveli a meleg, párás, közeget, igen szapora.

Molyok – lényegében mindegyik tárolt száraz, aszalvány és növényi eredetű terméket képes károsítani.  Ide értve a szemes termékeket, az aszalvány és a fűszer és más őrleményeket is.  A legveszélyesebb moly a minden evő az „aszalvány moly” ami a meleg környezetben folyamatosan szaporodik és újabbnál újabb nemzedék jelenik meg. A molyoknál a kárt (kártételt) csak a hernyók okozzák, jellegzetes károsítási tünetük, hogy szövedéket hagynak maguk után (olyan, mintha a pókhálóval be lenne szőve), amikhez a termékek hozzátapadnak, illetve sötét ürüléket hagynak maguk után.

Hírdetés

A többi kártevő nagyon ritka esetben szokott csak a spájzunkba megjelenni, hogy ez ne következzen be, tartsuk be az egzotikus termékek megvásárolása utáni megelőző védekezési lehetőségeket. Amiket a hazavitelkor lényegében azonnal javasolt elvégezni, még mielőtt a tárolási helyükre kerül. Ezeket a megelőző védekezéseket, minden helyi, de gyanús termékek esetébe úgyszintén végezzünk el.

Mik is ezek a házi védekezési megoldások, amikkel megelőzhető a kártevők károsítása, illetve észlelésükkor a még menthető terméket mentesíteni tudjuk a kártevőktől, és akár hosszabb időre újra biztonságba elrakhassuk?

– A megvásárolt, vagy az észlelt károsított terméket legalább 48 órára helyezzük mélyhűtőbe, ahol legalább mínusz 18 °C van, vagy a terméket 60-65 °C hőmérsékleten legalább 120 percig hőkezeljük, amit egy sütőbe való helyezéssel tudunk elvégezni.  Ezzel a két módszerrel a kártevők minden alakját el tudjuk pusztítani.

– A kamrát évente legalább egyszer alaposan takarítsuk ki, a lehullott növényi eredetű terméket szedjük össze (porszívózzuk ki) a repedésekből is! Illetve a további időre tárolásra szánt terméket vessük alá hőkezelésnek a fenti módszer alapján.

– A repülő kártevők kívülről történő betelepedésének megelőzése érdekében az ablakra helyezzünk 1 mm átmérőjű szúnyoghálót.

– Használjunk tároló edényeket (dobozokat), ez lehet fém, üveg vagy műanyag, így megakadályozhatjuk a megfertőződésüket.

– Egyes kártevők ellen van szexferomon csapda vagy csalogató anyagos csapda, általuk azonnal észrevehetjük a megjelenő kártevőt, illetve jelentősen csökkentjük az egyedszámukat.

– Ha lehetséges, igyekezzünk a spájz/kamra hőmérsékletét 0 °C hőmérsékleten tartani, ilyen hőmérsékleten a kártevők nem károsítanak, telelőre (nyugalmi állapotba) vonulnak, vagy elpusztulnak.

Pályi Béla falugazdász (KMVSZ)


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »