Mi köze a burgonyának a nagytakarításhoz? Mutatjuk!

Mi köze a burgonyának a nagytakarításhoz? Mutatjuk!

A tavaszi nagytakarítás belekerülhet egy hétvégébe, de cserébe sokkal jobban fogod érezni magadat a tiszta, rendezett lakásban. Néhány természetes, házi csodaszerrel az oldaladon pedig maga a takarítás is jobban megy majd!

Igen, jól olvastad, valóban lehet krumplihéjjal ablakot mosni. Bár az üveg megtisztítására az ecetes víz is remekül beválik, dédanyáink előszeretettel használták fel erre a célra a pityóka bundáját. Érdemes a krumplihámozás előtt persze megmosni most a krumplit, hogy tiszta legyen a héja, aztán hámozás után forró vízzel felönteni a leszedett külsőt, és ennek vizébe áztatott kendővel áttörölni az ablakot – írja a bien.hu.

Nagyszerűen elbánik a makacsabb szennyeződésekkel is, és állítólag így kevésbé hajlamos a száradó víz a csíkozódásra. Mire a húslevesben megfő a krumpli, a konyhaablak pucolásával is végezni fogsz. Ablaktisztító főzetet egyébként csalánból is lehet készíteni, hasonló módszerrel, ekkor egy evőkanál ecetet is érdemes a vízhez önteni.

Egy igazi klasszikus, amit jól ismernek azok, akik szívesebben használnak vegyszermentes, olcsó, mégis hatékony alternatívákat a takarításhoz. A citromlé és a szódabikarbóna elegye gyakorlatilag bármilyen szennyeződésen hatékony, a fürdőszobában azonban különösen hasznos lesz, hiszen jól oldja a vízkövet is.

Hírdetés

Készíthetsz belőle sűrű pasztát, amit állni hagysz a problémás részeken, de egy kevés vízzel felhígítva szórófejes flakonba is töltheted, és használhatod a csempén, kádon is. A citromnak fertőtlenítő tulajdonsága is van, ráadásul enyhén fehérít is, így a szaniterek ragyogóan tiszták lesznek a használata után, arról nem is beszélve, hogy milyen finom illatot hagy maga után.

Nagytakarításkor olyan helyekre is benézünk, amik egyébként rejtve maradnak, és itt bizony előfordulhat, hogy penészt találsz. A legtöbben ilyenkor eldobják a természetes tisztítószereket, és a vegyszerek fenegyerekei után nyúlnak, mondván, hogy ez itt bizony már nem játék, elég az öko-bio szórakozásból.

A penész tényleg komoly gondot jelenthet, hiszen belélegezve az egész családot megbetegítheti, de létezik természetes módszer az elpusztítására. A teafaolajból ugyanis néhány csepp is elegendő, hogy búcsút ints a penészgombának és bármilyen felületet csíramentessé tegyél. Baktériumölő tulajdonságának köszönhetően a lefolyóba csepegtetve megszüntetheted vele a csatornaszagot is, de vízben feloldva jó szolgálatot tesz például a hűtőszekrény kitakarításakor is.

A makacs, letapadt szennyeződések feloldása embert próbáló feladat, még bolti tisztítószerekkel is. A finom szemű konyhai só azonban segítségedre lesz ebben: adj hozzá éppen annyi vizet, hogy sűrű, kenhető masszát kapj, majd egy szivacs segítségével kezdd el dörzsölni vele a foltokat.

Arra azért vigyázz, hogy nagyon érzékeny felületeken ne használd, hiszen a durvább szemű súrolószerekhez hasonlóan a só is karcot hagyhat maga után, viszont a szennyeződéseket is szépen felhozza.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »